hirdetes

Farsangi Felvonulás a Kőszegi Farsangfarka rendezvényen 2023

ZH

Jelmezesek lepik el 2023. február 21-én Kőszeg utcáit, fő tereit és épületeit! Idén is megrendezik a Farsangfarka rendezvényt Húshagyó Kedden, a farsang utolsó napján Kőszegen, ahol mi is karneváli hangulatban, beöltözve búcsúztathatjuk a telet!

farsangfarka Kőszeg

Kőszeg Farsangfarka 2023

Több éves hagyományre tekinthet vissza a kőszegi Farsangfarka rendezvény, amelyet idén is megrendeznek 2023. február 21-én! A hagyományt a kőszegfalvi sváboknak köszönhetjük, akik megőrizték az őseik földjeiről magukkal hozott farsangi szokásokat, a kőszegiek pedig már teljesen átvették ezt a hagyományt.

A farsang utolsó napján, Húshagyó Kedden, a város apraja-nagyja vidám hangulatban búcsúztatja a telet, a külföldön sokkal inkább jellemzően, mindenki jelmezbe öltözik, és meg adják a módját a szórakozásnak, hogy egy utoljára jót mulathasson a Húsvétig tartó 40 napos böjt előtt.

A Farsangfarka alkalmából minden üzlet, étterem, és különböző szolgáltatásokat nyújtó intézmények dolgozói is mind jelmezben végzik a munkájukat, a legtöbb helyen pedig felmelengető forralt borral és édes farsangi fánkkal is várják a vásárlókat, vendégeket. De az Alpok-aljai farsangi időszaknak bálok, túrák sokasága is része.

hirdetes
 

Farsangfarka 2023 Kőszeg programok


A Farsangfarka fesztivált már hagyományosan rendezik meg évről-évre Kőszegen Farsang utolsó napján, Húshagyó Kedden. Programok tekintetében a következőkön vehetünk részt:

Február 21. - Kedd

9:45

Jelmezes Felvonulás gyermekcsoportok részére
Gyerek műsorok és díjátadás a legjobb jelmezek számára
Fellép a RépaRetekMogyoró Társulat egy gyerekműsorral is

hirdetes


15:00

Farsangfarka Utcabál

Az utcabálon a zene elmaradhatatlan, amelyet a KVARC zenekar szolgáltat majd

17:00

Eredményhirdetés a legjobb jelmezek számára

Farsangfarka 2023


Farsang. Jelmezes forgatag és jókedv. Két egyházi ünnep közé ékelődik és azokhoz szorosan kötődik.
Nevezetesen a vízkereszt és a húsvéti nagyböjt közé. Ennek megfelelően a kezdete mindig ugyanakkor, vízkeresztkor, január 6-án van.

Ezzel szemben a zárónapja annak függvényében alakul, hogy a húsvéti nagyböjt kezdetét jelentő hamvazószerda éppen milyen napra esik.

Legkorábbi lehetséges zárónapja február 4-e, a legkésőbbi pedig március 10-e. A farsang név német nyelvterülethez köthető, osztrák-bajor eredetű szó, amelynek első írásos megjelenését többféle dátumhoz is kapcsolják. A tél vége és tavasz kezdete, a termékenység és bőség időszakának kezdete az ókori népek mindegyikénél jeles ünnep volt, amit képletes díszítéssel, különféle maszkokba és jelmezekbe bújva ünnepeltek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Balaton

A Balaton a magyarok kedvenc üdülőhelye nyaranta, a magyar tengernek is szokás... Tovább

Luca napja

Luca napja:  Népszokások és babonák tömkelege kapcsolódik ehhez a naphoz.Luca napjához... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!