hirdetes

Az igazi, hagyományos farsangi szalagos fánk receptje

VN

Egyre inkább közeleg a farsangi időszak, és mind tudjuk, nem telhet el egyetlen farsang sem farsangi fánk nélkül! Hogy miért? Ezt is eláruljuk, illetve bemutatjuk az igazi, hagyományos farsangi fánk elronthatatlan receptjét, tartsatok velünk!

Farsangi szalagos fánk receptje

A fánk története

Ha a fánkokról van szó, és eredetüket szeretnénk kideríteni, akkor egy kisebb időutazásra lesz szükség egészen az ókori korig, ugyanis már a rómaiak, és görögök is sütöttek és ettek is fánkot, igaz kicsit másmilyen formában, mint mi, újkori emberek. De a modernkori fánknak is szép sikertörténete van. A fánk az 1400-as évek óta népszerű Európában. De ez a fánk sem aza a fánk volt, amit manapság eszünk. Kalács tésztát töltöttek meg különböző finomságokkal, mint gomba vagy hús. Idővel azonban előkerültek az aszalt gyümölcsök, és a receptúra is változott, a hollandok elkezdték az olajban való sütést is Később a hollandok által jutott el a recept az USA-ba is, ahol a lyukas amerikai fánk alakult ki. De ennek is van ám egy legendás története, mégpedig az, hogy 1847. június 22-én egy amerikai hajó hatalmas viharba került, és kormánykerék egy küllője átszúrta a nyers fánktésztát, amit később így sütöttek ki. Na de mi köze a fánknak a farsanghoz?

hirdetes

Miért nincs farsang farsangi fánk nélkül? - Avagy a farsangi fánk történte

hirdetes

Persze nemcsak amerikai, hanem európai legenda is van. Marie Antoinette királyné egy karneváli éjszakán talált rá a csemegére a legendák szerint, amikor is megszökött az udvari farsangi álarcosbálról, de megéhezett, s így egy utcai árustól vásárolt egy fánkot, ami nagyon megízlett neki. Ezért a kíséretében tartózkodó lovagnak meg kellett vásárolnia az egész kosárnyi fánkot., de ez nem minden. A karnevál elmúltával a fánksütő mestert a palotába rendeltette, s elmeséltette a fánk receptjét. Így indult el a fánk sikere. Más források szerint Olaszországból származik a fánk, és hazánkba Mátyás király felesége, Beatrix közvetítésével került be. Magyarországon a fánk úgy igazán a XIX. században terjedt el, és ezzel egy időben vált szokássá, hogy vízkereszttől - hamvazószerdáig tartó farsangkor az asztalra kerüljön ez a nyalánkság. Régen a farsangi időszak egyben a párkeresés időszaka is volt. A lányok fánkot adtak annak a fiúnak, akit kiszemeltek maguknak, a fiúk pedig fánkocskának becézték kedvesüket. Ha egy pár együtt tört ketté egy fánkot, szinte biztosan közel volt az esküvőjük, ugyanis a fánk oldalán körbefutó szalag a karikagyűrű jelképének számított. De nézzük is ennek a híres, neves farsangi fánknak a receptjét!

Az igazi, hagyományos farsangi szalagos fánk receptjét a következő oldalon mutatjuk, lapozz egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar cimbalom

Magyar cimbalom: hangszer, Hungarikum A cimbalom két verővel ütve megszólaltatott húros... Tovább

Villányi borvidék

Villányi borvidék: Az ország egyik legkedveltebb borvidéke. A Villányi borvidék úttörő... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Magyarország Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!