hirdetes

Hatékony a favipiravir – Kezdődhet a magyar Covid-betegek kezelése!

B.Á.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a szaktárca közleménye szerint kijelentette, hogy a favipiravir hazai fejlesztése szempontjából nagyon bíztató, hogy a japán klinikai kísérletek bizonyítéka szerint a szer hatékony a Covid-19 tüneteivel szemben. Nézzük, mit is jelent ez pontosan! 

Kezdődhet a magyar Covid-betegek kezelése!

Egyszerre kell megvédeni az emberek életét, egészségét és biztosítani kell, hogy Magyarország működése ne álljon le, éppen ezért minden kutatás kulcsfontosságú lehet, ami segíti az új koronavírus-járvány elleni harcot. Éppen ezért bíztató, hogy a japán klinikai kísérletek azt bizonyították, hogy a favipiravir hatékony a Covid-19 tüneteivel szemben. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) már koronavírus-járvány felbukkanása idején elindított több mint húsz fejlesztési programot, melyek a védekezés hatékonyságát voltak hivatottak biztosítani. A Természettudományi Kutatóközpont (TTK) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vezetésével 2020 áprilisában kezdődött meg a rendelkezésre álló, előzetes klinikai adatok alapján a széles spektrumú, japán antivirális gyógyszer, vagyis a favipiravir magyarországi fejlesztése. 

hirdetes

Az elmúlt időszakban nyilvánosságra hozták a klinikai vizsgálatok eredményeit, melyek szerint a favipiravir hatóanyagú Avigan tabletta megakadályozta a vírus szaporodását a kezdődő tüdőgyulladással kezelt, középsúlyos állapotú koronavírusos betegekben. Nem mellesleg 12 nap alatt enyhítette az olyan klinikai tüneteket, mint a láz vagy a légzészavar. 

hirdetes

A remdesivirrel együtt immáron két antivirális gyógyszer hatékonyságát igazolták a Covid-19 fertőzés ellen, ezt Keserű György Miklós akadémikus, a favipiravir fejlesztését végző konzorcium vezetője erősítette meg. Elmondta továbbá, hogy a favipiravir szájon át szedhető gyógyszer, ami ezáltal hozzájárulhat az egészségügyi ellátórendszer terhelésének csökkentéséhez. 

A konzorcium egyébiránt megszerezte az Avigan magyarországi klinikai vizsgálatához szükséges engedélyeket, így az orvostudományi egyetemek klinikáin, és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben is megkezdődhetnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a japán kormány által biztosított gyógyszer felhasználása. Ez annyit jelent, hogy a magyar betegek most már bizonyítottan hatékony vírusellenes kezelés kaphatnak! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Lázár Vilmos

Lázár Vilmos: Szkárosi Lázár Vilmos honvédezredes, az aradi vértanúk egyike. Bár... Tovább

Széchenyi-díj

Széchenyi-díj: Széchenyi-díj magyar állami kitüntetés, a korábbi Állami Díj helyett... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!