hirdetes

Egy magyar falu, ahol minden igazi látványosság!

Bohács Ádám, ZH

Létezik egy magyar falu, ahol minden igazi látványosság, mégis csak kevesen ismerik ezt a nem mindennapi települést! A falu neve Feked, ismerkedj meg vele te is közelebbről! 

Ismerd meg Fekedet, ezt a csodálatos magyar falut!

Feked (németül: Feked vagy Schwarzfeld) egy község Baranya megyében, a Mohácsi járásban. Baranya megye északkeleti részén, szelíd dombokkal övezett völgyben, ott ahol a Kelet-Mecsek lankái a Geresdi dombságba simulnak, a már használaton kívüli Pécsvárad–Bátaszék-vasútvonal mellett fekszik. Nevét Feketh alakban egy Árpád-kori okmányban, majd az 1372-ben kelt irat szerint, a cikádori cisztercita apátság birtokai között is említik. Valószínű, hogy a török megszállás előttig mindvégig lakott település volt, azonban a törökdúlás a községet teljesen megsemmisítette.

Az újratelepítés 1702-ben vette kezdetét. A telepesek a németországi Fulda környékéről származtak, és katolikus vallásúak voltak. A lakosság egy része napjainkban is német ajkú. Az 1720-as első hivatalos népszámlálás adatai között azonban még nem szerepelt Feked: abban az időben vagy teljesen lakatlan volt, vagy még nem volt adóköteles.

hirdetes

A község római katolikus templomát 1756-ban építették barokk stílusban, majd 1846-ban bővítettek, 1927-ben pedig a környékét 30-féle örökzöld felhasználásával parkosították. A templom maga műemléknek számít. Az 1945 utáni kitelepítés a falu lakosságát is fájdalmasan érintette.

Lakóinak száma 10 évvel ezelőtt még 307 fő volt. 2001-ben lakosságának 24%-a német nemzetiségűnek vallotta magát, a többiek magyarnak. A település telis teli van szebbnél szebb csodákkal, tényleg olyan kicsit, mintha egy mesébe csöppentünk volna! 

hirdetes

Kevés olyan település van a világon, ahol tényleg minden látnivalónak számít, Feked viszont ilyen! Műemlék templom, patinás keresztek, meseszép kálvária, és érdekes középületek, de ez még mind semmi, ugyanis tényleg minden látványosság! A faluba érve hagyományos falusi utcaképpel találjuk magunkat szembe, ahogy viszont közeledünk a központ felé, úgy tárul elénk a csodálatos látvány! A következő oldalon azt is elmondom nektek, miért érdemes ellátogatnia ide mindenkinek! 

Képek forrása: Feked.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hortobágy

Hortobágy: Magyarország egyik legszebb vidéke, a nagy magyar Alföld szerves része. A Hortobágy... Tovább

Mobilfal jelentése

A mobilfal egy olyan térelválasztó falrendszer, amely rugalmas teremelosztást teremt meg... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás
X
Kövess minket facebookon!