notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Feked, az utánozhatatlan magyar település

Egy magyar falu, ahol minden igazi látványosság!

Bohács Ádám
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Létezik egy magyar falu, ahol minden igazi látványosság, mégis csak kevesen ismerik ezt a nem mindennapi települést! A falu neve Feked, ismerkedj meg vele te is közelebbről! 

Ismerd meg Fekedet, ezt a csodálatos magyar falut!

Feked (németül: Feked vagy Schwarzfeld) egy község Baranya megyében, a Mohácsi járásban. Baranya megye északkeleti részén, szelíd dombokkal övezett völgyben, ott ahol a Kelet-Mecsek lankái a Geresdi dombságba simulnak, a már használaton kívüli Pécsvárad–Bátaszék-vasútvonal mellett fekszik. Nevét Feketh alakban egy Árpád-kori okmányban, majd az 1372-ben kelt irat szerint, a cikádori cisztercita apátság birtokai között is említik. Valószínű, hogy a török megszállás előttig mindvégig lakott település volt, azonban a törökdúlás a községet teljesen megsemmisítette.

 

Az újratelepítés 1702-ben vette kezdetét. A telepesek a németországi Fulda környékéről származtak, és katolikus vallásúak voltak. A lakosság egy része napjainkban is német ajkú. Az 1720-as első hivatalos népszámlálás adatai között azonban még nem szerepelt Feked: abban az időben vagy teljesen lakatlan volt, vagy még nem volt adóköteles.

 

A község római katolikus templomát 1756-ban építették barokk stílusban, majd 1846-ban bővítettek, 1927-ben pedig a környékét 30-féle örökzöld felhasználásával parkosították. A templom maga műemléknek számít. Az 1945 utáni kitelepítés a falu lakosságát is fájdalmasan érintette.

 

 

Lakóinak száma 10 évvel ezelőtt még 307 fő volt. 2001-ben lakosságának 24%-a német nemzetiségűnek vallotta magát, a többiek magyarnak. A település telis teli van szebbnél szebb csodákkal, tényleg olyan kicsit, mintha egy mesébe csöppentünk volna, a következő oldalon el is mondom nektek, miért érdemes ellátogatnia ide mindenkinek! 

 

Képek forrása: Feked.hu

 

Ismerd meg Fekedet, ezt a csodálatos magyar falut!

Kevés olyan település van a világon, ahol tényleg minden látnivalónak számít, Feked viszont ilyen! Műemlék templom, patinás keresztek, meseszép kálvária, és érdekes középületek, de ez még mind semmi, ugyanis tényleg minden látványosság! A faluba érve hagyományos falusi utcaképpel találjuk magunkat szembe, ahogy viszont közeledünk a központ felé, úgy tárul elénk a csodálatos látvány!

hirdetes

 

Ezen a településen több mint negyven épített emlék került örökségvédelem alá, úgymint lakóházak, pincék, kőfeszületek, gazdasági épületek, kovácsoltvas kerítések illetve kapuk. Az utcák között rendezett közterületet találhatunk, szép tereket, patakot, de még sétálóutcát és romantikus kis hidacskát is. A Fő utca díszeit képezik a régi német lakóházak meseszép épületei, a falu arculatát pedig a XX. században épített parasztházak végtelen sora határozza meg.

 

A parasztházak homlokzatai különlegesen vannak kialakítva, az oromzaton festett és vakolt díszeket figyelhetünk meg. Az utcai bejáratok többsége díszesen faragott illetve festett, a tornácra nyíló díszes ajtókat jó ízléssel készített színes üvegablakok egészítik ki.

 

 

hirdetes

Ha pedig meguntuk a meseszép házak nézegetését, meg is indulhatunk a pincesor felé, ahol mindenkire vár a borkóstolás. Közben érdemes megfigyelni azt a hihetetlenül nagy csendet és nyugalmat, ami körülvesz minket ezen a nem mindennapi környéken. Higgyétek el, megéri ellátogatni ide, akár csak egy napra, akár egy hétre, itt biztosan kipiheni magát mindenki! Nézzük, hogy írja le ezt a páratlan települést a falu polgármestere, Tillmann Péter, a következő oldalon megmutatom! 

 

Képek forrása: Feked.hu

 

Ismerd meg Fekedet, ezt a csodálatos magyar falut!

Amikor valaki Fekedet keresi, akkor azt a helyet találja meg, mely nekünk, fekedieknek bárminél többet jelent. A világnak lehet számtalan gyönyörű városa, lélegzetelállító természeti szépsége, gazdagsága, de FEKED számunkra mégis más. Ha jellemezni kellene ezt a baranyai aprófalut, akkor talán úgy kezdeném, hogy a mi falunk ott fekszik, ahol a Kelet-Mecsek belesimul a Geresdi-dombságba.

 

Lágy dombokkal ölelt, hosszú völgyekkel tagolt, többnyire erdővel borított változatos felszínű táj egyik völgyében bújik meg az alig százötven ház alkotta falu, a Karasica két partján, ott, ahol a patak útjának indul. A községet a mai napig többnyire a XVIII. században a Fuldai Apátság területéről betelepített németek leszármazottai lakják, akik magukkal hozták kultúrájukat és szokásaikat, de újabban az ország és Európa más tájairól is érkeznek hozzánk a letelepedni vágyók, valamint a csendet és nyugalmat áhítók, akik ebben a meghitt faluban szeretnék kipihenni a világ zaját.

 

Közigazgatási szempontból Feked a háború után elvesztette jelentőségét. Mára sajnos fel kellett adjuk iskolánkat, óvodánkat és szinte az összes intézményünket, de az önkormányzat, a lakosság, valamint az elszármazottak összefogásának köszönhetően településünk fejlődésnek indult, amely alatt nem csupán infrastrukturális beruházásokat kell érteni, hanem ennél fontosabb annak a szellemnek az ereje, mely ezt a közösséget formálja.

 

 

Nem szeretném hosszan untatni a látnivalókkal, a különböző rendezvényekkel és a nálunk egyedülálló építészeti örökséggel, inkább arra kérem, böngéssze oldalainkat és legyen részese annak a csodának, amit FEKEDnek hívnak. Bízom benne, hogy honlapunk felkelti érdeklődését és hamarosan személyesen is üdvözölhetjük Önt Fekeden.

 

Tillmann Péter, Feked polgármestere

 

Képek forrása: Feked.hu

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
717 883
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
3 260 438
Közösség
hirdetes

Szótár

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai:  Magyarország és Szlovákia területén... Tovább

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete:  Kulturális örökség, mely... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 224

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás