notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Feked, az utánozhatatlan magyar település

hirdetes

Egy magyar falu, ahol minden igazi látványosság!

Bohács Ádám

Létezik egy magyar falu, ahol minden igazi látványosság, mégis csak kevesen ismerik ezt a nem mindennapi települést! A falu neve Feked, ismerkedj meg vele te is közelebbről! 

Ismerd meg Fekedet, ezt a csodálatos magyar falut!

Feked (németül: Feked vagy Schwarzfeld) egy község Baranya megyében, a Mohácsi járásban. Baranya megye északkeleti részén, szelíd dombokkal övezett völgyben, ott ahol a Kelet-Mecsek lankái a Geresdi dombságba simulnak, a már használaton kívüli Pécsvárad–Bátaszék-vasútvonal mellett fekszik. Nevét Feketh alakban egy Árpád-kori okmányban, majd az 1372-ben kelt irat szerint, a cikádori cisztercita apátság birtokai között is említik. Valószínű, hogy a török megszállás előttig mindvégig lakott település volt, azonban a törökdúlás a községet teljesen megsemmisítette.

Az újratelepítés 1702-ben vette kezdetét. A telepesek a németországi Fulda környékéről származtak, és katolikus vallásúak voltak. A lakosság egy része napjainkban is német ajkú. Az 1720-as első hivatalos népszámlálás adatai között azonban még nem szerepelt Feked: abban az időben vagy teljesen lakatlan volt, vagy még nem volt adóköteles.

hirdetes

A község római katolikus templomát 1756-ban építették barokk stílusban, majd 1846-ban bővítettek, 1927-ben pedig a környékét 30-féle örökzöld felhasználásával parkosították. A templom maga műemléknek számít. Az 1945 utáni kitelepítés a falu lakosságát is fájdalmasan érintette.

Lakóinak száma 10 évvel ezelőtt még 307 fő volt. 2001-ben lakosságának 24%-a német nemzetiségűnek vallotta magát, a többiek magyarnak. A település telis teli van szebbnél szebb csodákkal, tényleg olyan kicsit, mintha egy mesébe csöppentünk volna! 

hirdetes

Kevés olyan település van a világon, ahol tényleg minden látnivalónak számít, Feked viszont ilyen! Műemlék templom, patinás keresztek, meseszép kálvária, és érdekes középületek, de ez még mind semmi, ugyanis tényleg minden látványosság! A faluba érve hagyományos falusi utcaképpel találjuk magunkat szembe, ahogy viszont közeledünk a központ felé, úgy tárul elénk a csodálatos látvány! A következő oldalon azt is elmondom nektek, miért érdemes ellátogatnia ide mindenkinek! 

Képek forrása: Feked.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bejgli

Bejgli: A 14. század óta ismert Európában, eredetileg Szilézia vidékéről származik. A... Tovább

Nyíregyházi Állatkert

Nyíregyházi Állatkert: Az ország legnagyobb és legszebb állatparkjáról van szó. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás