notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nem kapott börtönbüntetést egy biciklis gázoló

hirdetes

Elgázolt egy biciklist a zebrán, de felmentették

TR
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Életét vesztette 2012. januártjában egy kerékpáros, akit egy többsávos, stoptáblával védett főút zebráján gázolt el egy autós, aki körülbelül 50-60 km/h-ás sebességgel közlekedett. A kerékpáros az úttest közepén lévő járdaszigetről hajtott le az útra, a sofőr már nem tudott megállni, így elütötte a biciklist aki belehalt a sérüléseibe. 

Büntetlen marad a biciklis gázoló

Szabad zebrán bringázni, vagy büntet a rendőr?


Először is tisztáznunk kell, hogy mi is a pontos szabály! A legtöbb nagyvárosban való közlekedéskor azt látjuk, hogy a biciklisek amint zöldre vált a zebrán a lámpa, már tekernek is keresztbe az úton, pedig a szabály kimondja, hogy illyenkor le kell szállni a bicikliről és áttolni a kerékpárt a másik oldalra. Ritka kivételnek számít, ha az utat esetleg felújítják és csak a zebra használható biciklizésre. Azért került most előtérbe ez a téma, mert egy halálos bringabaleset ügyében igen meglepő döntés született. 


A budapesti és a monori bíróság is első- és másodfokon is az autó vezetőjét gyanusítja és mindkétszer arra a KRESZ szabályra hivatkoztak miszerint a sofőrnek olyan sebességgel kellett volna megközelíteni a gyalogátkelőhelyet, ami még biztonságos annyira, hogy meg tudjon állni, ha szükséges.


Azonban az ítéletek szerint a halálos kimenetelű balesetért a kerékpáros is felelős volt, hiszen a szabály szerint a zebrán való áthaladáskor le kellett volna szállnia a kerékpárról. Ettől függetlenül az autóst halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt egy év fogházbüntetésre ítélték, melyet két évre felfüggesztettek és két évre bevonták a vezetői engedélyét is.

hirdetes

A Kúria azonban kicsit megcsavarta a történetet és megállapította, hogy a KRESZ csak abban az esetben írja elő, hogy az autósoknak meg kell állniuk a zebra előtt, ha gyalogos lép az úttestre, tehát a kerékpárosok így nincsenek védve. 
Ezek után az első- és másodfokú döntést is végül megváltoztatták és az autóst felmentették, arra hivatkozva, hogy a nyeregben ülő kerékpárosnak nem volt elsőbbsége a zebrán és nem vette figyelembe a stoptáblát sem. Azt is hozzátették, hogy az autós mindent megtett a baleset elkerüléséért, hiszen intenzíven fékezett az ütközés előtt.

 

 

A rendőrség álláspontja szerint, a zebrán tilos a kerékpározás, Debrecenben még külön táblákkal is jelzik, hogy büntetés jár, ha valaki nem tolja át a kerékpárt a zebrán. A bírság 5 vagy akár 50 ezer forintig is terjedhet. Eszerint a kerékpárosoknak nincs elősbbségük a zebrán, így az autósoknak nem kell megállniuk olyan átkelőnél halad át előttük bicilis, ahol a gyalogoskat kéne átengedniük. Ez azért természetesen igen ellentmondásos, hiszen ki az aki szándékosan elgázol egy biciklist?


A Magyar Kerékpárosklub is kifejezte álláspontját. A szervezet szerint a zebra a járda meghosszabbítása, így mindkettőt a gyalogosok használják, ezért a bringásoknak is azt javasolják, hogy tolják a zebrán a biciklit.

 

 

 

Forrás: index.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
192 321
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
386 523
Közösség

Szótár

Keszthely

Keszthely: a Balaton fővárosa. A tó nyugati csücskében található. Élénk turizmussal, fontos... Tovább

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Duna-Ipoly  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. A Duna–Ipoly Nemzeti Park... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 227

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Hírek Magyar Magyarország Sport