hirdetes

Újabb magyar nagyvállalatot számolnak fel! – Távozik a magyar piacról a hűtőipari cég!

ZH


Magyarország egyik legnagyobb hűtőipari cégénél, a debreceni Pentafrost Kft.-nél felszámolási eljárás kezdődött. Azt hihetnénk, hogy a vállalat az orosz-ukrán háború hatására zárt be, de egy korábbi devizahitel okozta a cég végső felszámolását. A felszámolást végző cég megkezdte a feltérképezést, hogy a társaságnál ésszerű módon fenntartható-e a termelés.
 

felszámolják a gyárat

Végelszámolás egy magyar nagyvállalatnál


Április 14-én felszámolási eljárás indult a debreceni Pentafrost Kft.-nél, aminek elindítását a Debreceni Törvényszék rendelte el, miután megállapították a cég fizetőképtelenségét. A Pentafrostnak április 14-től számítva negyven napjuk van arra, hogy bejelentsék a társasággal szembeni követeléseiket. A cég a nyilvános cégadatok szerint, a rövid lejáratú kötelezettségei megközelítik a 6,6 milliárd forintot, de a saját tőkéjét eközben mára már teljesen felélte, így nem tudták miből fizetni a hiteleket.

Felszámolási eljárás indult egy magyar cég ellen


A Debreceni Törvényszék és bíróság a felszámolási eljárás lebonyolítására a budapesti székhellyel rendelkező Granaxis Consult Kft.-ét bízta meg. A társaság felszámolóbiztosa, Török Csaba közölte, hogy a Pentafrost továbbra is működik, azonban nem teljes kapacitással, a Granaxis Consult pedig a hitelezők számára tájékoztatók készít a követelések bejelentési határidejének lejártáig arról, hogy a cég termelése továbbra is fenntartható-e ésszerűen.

hirdetes


Az eddig ismert adatokból és információkból a felszámolóbiztos abban bízik, hogy a Pentafrost üzemi szinten nyereséges tud maradni, így a feldolgozási tevékenységet folytathatja és később visszaszerezheti az értékesítési területet is, amint működőképes állapotba lehet keríteni. A felszámolás és a vállalat helyzete körülbelül 200 dolgozó sorsát érinti és befolyásolja.

A felszámolás okai


hirdetes
A Pentafrost felszámolásának nincs köze az orosz és ukrán háborúhoz, valamint a háború által generált élelmiszerpiaci következményekhez, biztosított meg mindenkit Török Csaba. A cég összeomlását egy devizahitel okozta, amit a vállalat már évekkel ezelőtt fel vett, de a tulajdonosok nem tudták tovább fizetni, ezért idén márciusban saját maguk ellen kérvényezték a felszámolást. A fő hitelező az MKB Bank a piaci információk szerint, amelynek a Pentafrost több milliárd forinttal, körülbelül ötmilliárd, maradt adós.

A Pentafrost Kft.


A debreceni székhelyű hűtőipari céget még 1992-ben alapította meg Petis János vállalkozó, aki egy családi vállalkozást működtetett egészen a cég felszámolásáig. Fő termékeik közé a csemegekukorica és a zöldborsó tartozik a zöldség- é gyümölcsfeldolgozási részen, amely fagyasztott termékeket nem csak belföldön, de exportpiacokon is értékesítették.


A Pentafrost tíz éve a legnagyobb hűtőipari vállalatnak számított Magyarországon és az árbevétele még tavaly is elérte a 7 milliárd forintot, amivel még mindig benne volt a hazai hűtőipari társaságok rangsorán a harmadik-negyedik helyén a karcagi Agrosprint Zrt., a székesfehérvári Fevita Hungary Zrt. és a bajai Sugo Food Kft. mögött. A 2020-as, azaz a legutolsó nyilvános cégadatok szerint az Agrosprint 15 milliárd, a Fevita 9 milliárd és a Sugo 5,5 milliárd forintos árbevételt generált.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mátra

A Mátra Magyarország legnagyobb hegye. Itt található az ország legmagasabb pontja a... Tovább

Borkóstoló Budapesten

A bor az egyik legősibb és legnépszerűbb alkoholos italunk. A különböző borkóstolók... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek