hirdetes

A Fertő-tó bemutatása

B. Á.

A Fertő-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava, érdemes ellátogatnia erre a környékre mindenkinek, cikkünkből kiderül, milyen csodák várnak itt rátok!

A Fertő-tó megismerése

A Fertő (német nevén Neusiedler See) egy sekély vizű tó a magyar-osztrák határon. A tó az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Felszínének területe 309 négyzetkilométer, habár különböző források eltérő adatokat tüntetnek fel a tó területének váltakozási miatt.

A Fertő-tóról

Hossza 36, szélessége pedig 7-15 kilométer között váltakozik bizonyos részeken. A tó területének 60-70%-a Ausztriához tartozik (Burgenland) , a maradék rész pedig Magyarország területén van (Győr-Moson-Sopron megye).

A tó átlagos mélysége 0,7 méter. A víz rengeteg sót tartalmaz, iszapja pedig sokak szerint gyógyító tulajdonságokkal bír. A tó nagy területét nád borítja, azonban az ausztriai oldalon lényegesen kisebb területen, mint a magyaron, ahol a tó 70-80%-át benőtte a nád. A tavat egy leaszfaltozott bicikliút futja körül. 

Természeti kincsei

A terület az 1992-ben alapított Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park, és az 1991-ben létrejött Fertő–Hanság Nemzeti Park része is egyben, és kifejezetten gazdag állat- és növényvilággal rendelkezik, mindemellett pedig a ramsari egyezmény is vonatkozik rá. Számos madárfaj (több mint 340) található itt, amelyek különösen a vándorlási időszakokban vannak jelen nagyobb létszámban. Gulipánokkal, gólyatöcsökkel, rétisasokkal, barkóscinegékkel, kékbegyekkel, fülemülékkel és számos vízparti madárral találkozhatunk a tó környékén.

hirdetes

Több látogatóközpont is található a tó körül Sarród-Fertőújlakon, de itt van még a többek között Kócsagvár, és Öntésmajor is. A tavon kívül más védett területek is vannak a térségben, ideértve egyéb sekély vizű sós tavakat illetve a Répce folyót és a Csáfordi erdőt is.

hirdetes

Bortermelés

A terület a Soproni borvidék közvetlen szomszédságában található. A szőlőtermesztést a környék különleges mikroéghajlata teszi lehetővé.

Sopron

Sopron Magyarország egyik legkeresettebb városa mind a hazai látogatók, mind a turisták köreiben. A közepes méretű város nem messze fekszik a Fertő tótól – a 60 ezer lakossal rendelkező település látványos környékével, minőségi éttermeivel, múzeumaival és épületeivel nem csoda, hogy olyan sok érdeklődőt vonz magához, valójában egyike az ország legkeresettebb turista célpontjainak.

Fertőd

Fertőd egy valamivel kisebb település a Fertő tó körzetében. Fertőd nevét sokan az Eszterházy család kapcsán ismerik, pontosabban az itt található barokk stílusban épült Eszterházy-kastélyról. Külön érdekesség, hogy Joseph Haydn 20 évig Fertődön élt. A fertődi Eszterházy-kastély egyike az ország két legnagyobb barokk kastélyának. Az épületnek 126 szobája van.

Kismarton

Akik szeretnének a közelben a határon túlra is kinézni, azok látogassanak el Kismartonra (Eisenstadt), ahol szintén megtekinthető egy Eszterházy-kastély.

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Körözött

Körözött:  Reggelik, tízóraik és vacsorák kihagyhatatlan kelléke.Gyorsan... Tovább

Bükk

Bükk: Magyarország második legnagyobb hegye, az Északi-Középhegység tagja. Az ország... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek