hirdetes

Megújult külsőt kapott a gyönyörű dégi Festetics-kastély

ZH

A Dégen található Festetics-kastély már 18. század óta kiemelkedő jelentőségű épülete Magyarországnak, amely kívül és belül is teljesen megújult a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretein belül és november 9-én megnyitotta újra kapuit a látogatók előtt. 

Dég, Festetics-kastély

Teljes felújításon esett át a Festecsics-kastély
 

2022. november 9-én nyitotta meg kapuit a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretein belül teljesen felújított dégi Festetics-kastély, ami Magyarország egyetlen látogatható klasszicista kastélya. A felújítás során a kastélyt körülvevő angolpark, ami az országban a legnagyobb, és a hollandi-ház is megújult.

A dégi Festetics-kastély története

A Fejér megyében található dégi Festetics-kastélyt gróf Festetics Antal, császári és királyi kamarás megbízásából épült 1810 és 1815 között. A kastély építészetével a magyar klasszicista építészet kiemelkedő alakja, Pollack Mihály foglalkozott.

A magyarországi szabaskőművesség titkos központjaként is emlegetett kastély több rendhagyó építészeti megoldás jegyeit is képviseli, mint például a most teljesen új köntöst kapó központi helyiség, az ovális díszterem.

hirdetes

Festetics Antal családjával élt a kastélyban egészen 1944-ig, amikor a kastélyból német hadikórházat alakítottak ki, majd a 45-ös államosítás után 1996-ig gyermekotthonként működött.

Nézd meg galériánkat a gyönyörű Festetics-kastélyról! 

hirdetes

A Festetics-kastély felújítása a Nemzeti Kastélyprogram keretében

A Kastélyprogram keretein belül 1,5 milliárd forintnyi európai uniós forrásból újult meg a kastély, amit a magyar kormány még további 1 milliárd forinttal támogatott.

A fejlesztés során helyreállították a kastély homlokzatát, a tetőt, az elektromos rendszert, a vízhálózatot és még számos korszerűsítést elvégeztek. A kastély földszintjén tematikus kiállításokat és a korabeli szalont idéző kávézót, valamint ajándékboltot és redezvénytermet is kialakítottak.

A kiállítóteremben a „A klasszikus műveltség és a szabadkőművesség kastélya Dégen” című kiállítást tekinthetjük meg a kastély nyitvatartási idejében. 

A földszinti kiállításokon megelevenedik a Festetics család történelme, mindennapi élete, amit interaktív módon, 21. századi technológiával ismerhetünk meg.

A felújítások során a kastélyhoz tartozó, Magyarország legnagyobb angolparkját is felújították, amit három patak találkozásánál alakítottak ki Festetics tervei alapján. Az 1920-as években a kastély átesett egy korszerűsítésen, amely során a parkot kibővítették egy rózsakerttel, teniszpályával, klasszicizáló lugassal és egy egyedülálló barokkos parterrel is. Idén ezt mind felújított formájában tekinthetik meg a kastély látogatói és a teniszpálya is újra használhatóvá válik majd annak érdekében, hogy a park felelevenítse a Festetics család sportszeretetét, és így a kastélypark különböző sportesemények helyszíneként is szolgálhat.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Megyeri híd

Megyeri híd: Budapest főhídjainak egyike, sorban a legújabbnak számító.A Megyeri híd... Tovább

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Balaton-felvidéki Nemzeti Park: Ezt a Nemzeti Parkot 1997-ben alapították, melyhez a... Tovább

Tovább a lexikonra