hirdetes

Buda csodahelye: A Filozófusok Kertje, ahonnan csodás a kilátás is

VN

Budapest annyi felfedezésre érdemes helyet tartogat nekünk. Vétek lenne azt a hibát elkövetni, hogy csak a legismertebb turisztikai látványosságokat járjuk körbe, és kihagyunk olyan kincseket, mint például a Filozófusok Kertje. Ez egy nagyon különleges szoborcsoport, ahonnan még a kilátás is pazar.

Filozófusok Kertje Gellért-hegyen

Filozófusok kertje a Gellért-hegyen

Tudjátok miért sokkal jobb magyarnak lenni, mint turistának Budapesten? Azért, mert nem csak a Citadellát csodálhatjátok, hanem a Gellért-hegy egyéb olyan kincseit is felkereshetitek, mint a csodaszép, és nagyon különleges Filozófusok kertje, amiben már az is csodálatos, ahogyan kinéz, de még csodálatosabb akkor lesz, ha megtudjátok, miért épül, és mit is szimbolizál. A szoborcsoport “Egymás jobb megértéséért” épült. A szoborcsoport közepén egy közös istenséget jelképező fénylő gömb található, ami a vallások közötti összeköttetést ábrázolja. A nagy kör a világmindenséget hivatott jelképezni, a gömb pedig az Istent. Érdemes ezen elgondolkozni, ha arra járunk. 

Filozófusok kertje csodás kilátással

Egyébként nincsen itt sok turista, így mindenki kicsit megállhat, lelassulhat, és töprenghet a világ nagy dolgain. Van pad is a szobrok mellett, ahonnan csodás a kilátás, akár egy jó könyvvel, vagy finom borral is lehet készülni a tavaszi napsütötte napokon, nyári estéken. A csodás kilátás mellett Buda királyfi és Pest királykisasszony szobra is emeli a hely fényét, amiről részletesebben ebben a cikkben olvashatsz, a kilátás innen is WAO!  

hirdetes

Filozófusok kertje története

A nagyváradi születésű, később Japánban végső nyugalmat lelt Wagner Nándor 1997-ben készítette ezt a szoborcsoportot, ami később a liget névadója lett. A szobrokat 2001. október 18-án állították fel az 1902-ben az akkor elkészült épült Gruber József víztározó tetejére épült parkban, és a mai napig ott állnak és őrzik a vidéket: a fekvő Ábrahám; az ókori Egyiptom politikai és vallási reformere, Ekhnaton; Jézus Krisztus; Buddha; Lao-Ce, a háttérben pedig Gandhi, Bódhidharma, és Assisi Szent Ferenc szobra áll. Mindegyik szoborhoz oda van írva, hogy kit ábrázol, így eltéveszteni sem lehet, hogy milyen nagy alakok őrzik Budát, és Pestet, itt a Gellért-hegyen. A Filozófusok kertje szoborcsoportja azért is olyan különleges, mert az akkor már Japánban élő szobrászművész 3 példányban készítette el annak idején, és Tokiónak, New Yorknak, valamint Budapestnek ajándékozott egyet-egyet. Utolsó 15 évét ennek a nagyszabású műnek megalkotásával töltötte, ami tényleg csodás dolgot szimbolizál, hiszen azokat az alakokat ábrázolja, akik létezése, és munkássága mai napig nagyon meghatározó.

hirdetes

Gondoltad volna? A PestBuda cikkében olvastuk, hogy 2007-ben hogy Mahatma Gandhi, Bodhi Dharma és Assisi Szent Ferenc szobrát ellopták, azóta sem derült ki, hogy kik, de vélhetőleg a színesfém tartalma miatt. A szobrokat azóta Japánban újraöntötték, és 2010 júniusában újra teljessé vált a műalkotás, az eredetivel megegyező fényben és kompozícióban. De ez azért mégis szomorú.

Forrás  

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kettős népszavazás

Kettős népszavazás: 2004. december 5-én került sor arra az ügydöntő népszavazásra,... Tovább

A farsang története

A farsang története: A tavaszi ünnepkör tevékeny része. A farsang a vígság azon időszakát... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyarország Utazás