hirdetes

Tudtad, hogy van egy zenélő bazaltorgona Skóciában?

ZH

Fedezzük fel Skócia lenyűgöző természeti csodáját, a Fingal-barlangot, amely nem csupán egyedülálló látványt nyújt, de magával ragadó hangjával is elkápráztatja látogatóit!

Fingal-barlang Skócia

A Fingal-barlang: Skócia zenélő bazaltorgonája


Skóciát egyszer mindenkinek látni kell! Nem csupán a smaragdzöld domborzat, a whiskylepárlók és a változatos kockás szövetek, de a Fingal-barlang is felkerülhet a látnivalók listájára. Varázslatos célpont Skócia, melyet Budapestről már több légitársaság közvetlen járatával is elérhetünk, nem szükséges az átszállás. A legnépszerűbb látnivalók, túrák során kötelező elem persze Edinburgh, a felföldi tájak, szellemkastélyokba és tavakhoz kalauzolnak, persze a fő fő attrakcióval, a Lochness látogatásával, de sokakat érdekel Glasgow is. Népszerűek a környező szigetek is, melyek közül a legsűrűbben a Skye-t valamint az Arrant emlegetik, pedig Staffa is feledhetetlen élményt nyújt, világhírű bazaltképződményével.

fingals cave inside

Skóciában, a lenyűgöző belső-hebridai szigeteken található a Fingal-barlang, mely egyike a bolygó legmegdöbbentőbb természeti csodáinak. A Staffa-szigeten elhelyezkedő barlangot a tengerek hullámai alakították ki, és a környék egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

hirdetes

A Staffa-sziget látképe már távolról is lenyűgöző: hatalmas bazaltoszlopokat látunk, melyek mintha egy ragyogóan zöld réteget tárnának elénk. A sziget valójában egy néhai bazaltvulkán maradványa, és lenyűgöző Fingal-barlangjával a tenger közepén egy lenyűgöző látványt nyújt.

fingals-cave

A Fingal-barlang határozottan emlékeztet Szent György-hegyi bazaltorgonáinkra (amiről bővebben ezen a linken olvashatsz) és Románia Kopasz Detonátára, azonban méreteiben sokkal nagyobb és drámaibb. A hatszögletű bazaltoszlopokat a forró láva lehűlése közben keletkezett repedések formálták, és a víz romboló ereje tárt fel egy hihetetlen formációt.

hirdetes


A Fingal-barlang eredet története

A barlang neve gael nyelven Uamh-Binn, ami azt jelenti: a Dallam Barlangja. Ez a név tökéletesen illik hozzá, mivel a barlangban a tenger zajai szinte egy folyton változó zeneműnek tűnnek. A híres zeneszerző, Mendelssohn Hebridák nyitányát éppen ez az egyedülálló hangzásvilág ihlette. A barlang látogatása mellett a környéken élő lundák, azaz színes csőrű alkaféle madarak is különleges élményt nyújtanak.

A Fingal-barlangot hajókirándulás keretében lehet felkeresni, melyek általában 3 órás programok, és már 30 fonttól elérhetőek. Fontos megjegyezni, hogy csak akkor indulnak a túrák, amikor a tenger nyugodt, hiszen a barlang veszélyes lehet a viharos időjárási körülmények között.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Segesvári csata

Segesvári csata: Segesvár a mai Románia területén található, de az 1800-as években... Tovább

Golyóstoll

Golyóstoll: az egyik legismertebb magyar találmány A golyóstoll a modern íróeszközök egyike.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Külföld Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!