notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legnagyobb magyar kikötőváros, Fiume

A legnagyobb magyar kikötőváros, Fiume

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Fiume nagyon fontos szerepet játszott be Magyarország történelmében, mostani cikkünkben bemutatjuk nektek a legnagyobb magyar kikötővárost! 

A legnagyobb magyar kikötőváros, Fiume

2018 októberében lesz pontosan száz éve, hogy kivonult a magyar közigazgatás az ország egyetlen igazi kikötőjéből, most egy eltűnt világ emlékét elevenítjük fel, ami nem más, mint a magyar tengeri világ!

 

Fiume (olaszból átvett magyar név), (horvátul Rijeka, olaszul: Fiume, németül: Sankt Veit am Flaum (elavult), vagy Fiume, latinul: Vitopolis, Flumen) város Horvátországban Tengermellék-Hegyvidék megyében. A Kvarner-öböl partján fekvő település az ország legfontosabb kikötője és harmadik legnépesebb városa Zágráb és Split után. A magyarok szempontjából azért is fontos ez a város, mert a Monarchia idején ez volt a legnagyobb kikötője Magyarországnak.

 

Továbbá kisebb megszakításokkal 1776–1918 között Szádrévvel és a környező településekkel együtt a Magyar tengermelléket alkotta, amely a Szent Korona tagja így a Magyar Királyság része volt. A város fénykorát a Monarchia idején élte, azt a magyar korszaknak lehet tekinteni. Számos épületet emeltek ekkor illetve az infrastruktúrát is jelentősen fejlesztették. Több nevezetes magyart is magáénak tudhat a város, például itt született Kádár János kommunista politikus és Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus.

 

A terület legelső telepesei a kelták és az illírek voltak. A város a 20. században hat országhoz tartozott: Osztrák–Magyar Monarchia, Fiumei Szabadállam, Olaszország, Harmadik Birodalom, Jugoszlávia, végül Horvátország. 1920 és 1924 között itt működött a Fiumei Szabadállam nevű államalakulat, amelynek a magyar is hivatalos nyelve volt.

 

A város legnagyobb húzóágazata a hajóépítés. Híres gyárak a Viktor Lenac, a Május 3. és a Torpedó. 1915-ben itt készült Magyarország legnagyobb csatahajója, a Szent István. Ismert továbbá arról is, hogy számos kulturális programot rendeznek itt, például a két legnagyobb a városi karnevál és a Fiumei nyári éjszakák. Ismerjük meg Fiume történelmét, a következő oldalon folytatom! 

 

hirdetes

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

Kishazánk rejtett különlegességei! – Ne hagyd ki a családi traktorozást!

2019-09-28

Kishazánk rejtett különlegességei! – Ne hagyd ki a családi traktorozást!

Mindig is szerettem a Tisza-tavat és környékét, igazán vadregényes és az emberek is kedvesek és vendégszeretők. Épp a tavat kerékpároztuk körbe barátaimmal, mikor az egyik állomás pontunknál meghallottuk, hogy van egy nemrég indult kezdeményezés, ahol megtapasztalhatjuk

9 éve szakadt át az ajkai vörösiszap-tároló gátja

2019-10-04

9 éve szakadt át az ajkai vörösiszap-tároló gátja

2010. október 4-én szakadt át a Kolontár és Ajka között létesített vörösiszap-tároló gátja. A kiömlő, több mint egymillió köbméternyi zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések részeit, hatalmas környezetkárosító katasztrófát okozva. A szerencsétlenség tíz emberéletet követelt.

Orbán Viktor: Megegyezésre kell jutni Európa két fele között

2019-10-01

Orbán Viktor: Megegyezésre kell jutni Európa két fele között

Orbán: jogunk van a keresztény szabadság törvényei szerint berendezni az életünket – mondta Orbán Viktor a Fidesz 28. tisztújító kongresszusán. A miniszterelnök szerint Európa két felének megegyezésre kell jutnia.

135 éve nyitott meg „a dal és zene díszes csarnoka” Magyarországon

2019-09-27

135 éve nyitott meg „a dal és zene díszes csarnoka” Magyarországon

135 éve nyitotta meg kapuit a Magyar Állami Operaház, Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező, operákra szakosodott színháza. Az elmúlt tizenhárom és fél évtized alatt számos válságon ment át a színház, valamint túlélt két világháborút és egy forradalmat is. Ismerd meg történetét.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
145 761
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 807 768
Közösség
hirdetes

Szótár

Flipper Múzeum

A Flipper Múzeum Budapest egyik legkedveltebb múzeuma, melyet érdekes módon a külföldiek... Tovább

Magyar koronázási kard

A magyar koronázási kard: a koronázási kard a magyar koronázási jelvényegyüttes legfiatalabb... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 228

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Retró Történelem