hirdetes

Fizetések és értékük anno

Pi

A fizetések privát dolgok. Senki nem szeret beszélni róla, de mindenki, kivétel nélkül többet szeretne kapni. Mennyit ért régen a munka? Mennyit kerestek nagyszüleink és szüleink? Mit lehetett venni? Ennek jártunk utána.

Mennyit értek a fizetések?

Az, hogy mekkora a mai fizetések nagysága átlagosan, az a KSH.hu-n egészen pontosan nyomon követhető. Megyékre, fővárosra, negyedévekre bontva láthatjuk azt, hogy milyen jövedelemmel bír átlagosan egy magyar munkavállaló.

Azonban ezek csak számok. A számok mögötti tartalom megmutatja, hogy mi mennyibe került. Adott pénzből mit lehetett venni anno. Persze az infláció, a pénz vásárló erejének változása is pontosan kifejezhető számokban. De most nem csak pusztán számokat mutatunk, próbáljuk egyszerű példákkal kicsit árnyaltabbá tenni, kicsit kiszínezni a képet.

Kezdjük egy könnyed példával és ugorjunk vissza 60 évet az időben, pont a hatvanas évekre.
A példa egyszerűségével pontosan azt mutatjuk be, hogy egy óra munkáért mennyi fizetést lehetett kapni. Tehát a hatvanas évek elején egy óra munkáért átlagosan 9 forintot kaptak nagyszüleink és szüleink. Ez a hetvenes években már 13 forint volt, a 80-as években pedig egy nap alatt a magyar  ember átlagosan 232 FT-ot vitt haza. A 90-es évek már nagyon érdekesen alakultak. A rendszerváltás fellendülést hozott, megjelent a versenyszféra és ez a fizetések nagyságában is tetten érhető volt. 1990-ben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 13446 Ft volt, addig az évtized végére ez a mutató már elérte a 77187 FT-ot.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hegyesd (hegy)

Hegyesd (hegy): A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Hegyesd közülük az egyik. A... Tovább

Retro

A retro egy gyűjtőfogalom. Minden olyan dolgot szokás ezzel a jelzővel illetni, amely a 80-as,... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!