hirdetes

Eltévedt volna a rózsaszín madár? – Kérdés, hogy meddig vendégeskedik nálunk az egzotikus faj

ZH

A Pest vármegyei Apajon pihenő fiatal rózsás flamingó varázsolja el az őszi tájat, hozva egy csipetnyi trópusi szépséget a Kárpát-medencébe.

flamingó pest megye

Flamingó költözött Pest megyébe

Magyarországra különleges vendég érkezett, és nem más, mint egy fiatal rózsás flamingó, aki megtalálta pihenőhelyét a Pest vármegyei Apajon. Ez a látvány még inkább meglepővé teszi az eseményt, hiszen ilyenkor, az őszi-téli időszakban, rendkívül ritka egy ilyen egzotikus madár megjelenése hazánkban. A berek.hu hírportál számolt be elsőként a furcsa találkozásról.

A rózsás flamingó, hosszú lábaival és nyakig labdázó testével, a lehalászás alatt álló tavak vizét böngészte furcsa csőrével. Ez a fajta madár általában az Adriai-tenger déli partvidékén él, így a megjelenése Magyarországon már önmagában is rendkívüli esemény. A szakértők azonban felhívják a figyelmet arra a lehetőségre, hogy ezek a madarak, kóborlóként, akár az ázsiai költőterületekről is érkezhetnek a Kárpát-medencébe.

hirdetes

A rózsás flamingók eredeti élőhelye Dél-Európa, Délnyugat-Ázsia, Dél-Ázsia és Afrika tengerparti vidékein található. Ezek a madarak leginkább a tengereket, sós tavakat és folyótorkolatokat kedvelik. A mostani fiatal példány Apajon, nagy lilikek és nyári ludak vegyes társaságában, az ilyen fajra eső 18. hazai előfordulásként tűnik fel.

Hortobágyon is nyüzsgés van – Videón ahogy a vadludakat darvak váltják


A Hortobágyi Nemzeti Park területén november második felére általában már elhagyják a látványos darumadarak a vidéket, azonban az enyhe időjárás miatt a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai még mindig 17110 darut számoltak meg a park vizes élőhelyein. Ez a szám további érdekessége, hogy ebben az időszakban ide érkeznek vadludak Szibériából, és olykor százezres nagyságrendben is bemutatkoznak a nemzeti park területén.

hirdetes


A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által készített kalendáriumi videó az utolsó őszi hónap gazdag élővilágába enged betekintést. A nagy madárcsapatok érkezése mindig egyúttal ragadozók megjelenését is magával hozza, így a rétisasok vagy a vándorsólymok is gyakran felbukkannak a park területén. Ezeket a pillanatokat is megtekinthetik a fenti videóban. A különleges és változatos madárvilág tehát tovább színesíti a magyarországi őszi természeti élményeket.

Forrás: kép csak illusztráció

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Lovas kultúra, pásztorok

Lovas kultúra, pásztorok: A magyarság lovas nemzet: lovas népként érkeztünk a... Tovább

Visegrádi vár

Visegrádi vár: A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Belföld Érdekességek Európa Hírek