hirdetes

A Fogarasi-havasok csoda-természet két csoda-város között

ZH

A Fogarasi-havasok Románia egyik leglenyűgözőbb hegyvidéke, melyet a hófedte csúcsok, kristálytiszta patakok és festői völgyek tesznek varázslatossá.

Fogarasi-havasok

Fogarasi-havasok: Kaland, kihívás és elképesztő látvány a Kárpátokban


A Kárpátok leghosszabb és legmagasabb hegylánca valóságos mesék birodalma, ahol az ember úgy érezheti magát, mintha az óriások birodalmába csöppent volna. A Fogarasi-havasok völgyei természeti szépségekben bővelkednek, magasabban fekvő pontjait pedig még nyáron is fehér hó takarja. Az "erdélyi Alpok" becenév nem véletlen, amikor meglátjuk, azonnal értjük miért. A hegylánc legmagasabb csúcsa, Moldoveanu 2544 méteres. A Fogarasi-havasok lenyűgöző látványokat kínálnak: kristálytiszta patakok, festői völgyek és hófedte csúcsok jellemzik, míg délről ritka havasi gyopár virágzik.

fogarasi-havasok


Gyere és fedezd fel velünk a Fogarasi-havasokat!


Útvonal a havason

transzfogarasi út

A világhírű Transzfogarasi út egy turista számára elengedhetetlen látványosság, amelynek végigautózása igazi élmény. Hivatalos nevén a 7C jelzésű országút Alsóárpást és Argyasudvarhelyet köti össze. A teljes távolság 151 kilométer, és ebből körülbelül 90 kilométeren átível a Fogarasi-havasok vonulatai között. A szerpentin út a leglátványosabb részeken halad át a hegyvidéken, így a legismertebb látnivalók sem maradnak ki. Az út legmagasabb pontja 2042 méteren található, öt alagúttal és több mint 500 híddal, valamint viadukttal felszerelt. Csak tiszta időjárás esetén élvezhető a kilátás, így egy kis szerencsére is szükség van ahhoz, hogy az út igazán emlékezetes legyen.

hirdetes


Fontos információ: Azoknak, akik autóval Romániába utaznak, úthasználati matricát, úgynevezett Roviniete-t kell vásárolniuk. Kapható 7, 30 vagy 90 napos, valamint éves érvényességi időtartamra. A legolcsóbb opció, a 7 napos matrica 3 euróba kerül, míg a 30 napos 7 euróba. A vásárlás ezen a linken lehetséges.


Túrázás a Fogarasi-havasokban

hirdetes

fogarasi-havasok

Aki gyalogosan szeretné felfedezni a Fogarasi-havasok leglenyűgözőbb látnivalóit, annak fel kell készülnie többnapos túrára. Lehetőség van sátorozással felfedezni a gerinceket, vagy menedékházból indulva csillagtúrákat tenni, de ez utóbbi inkább a tapasztalt túrázóknak ajánlott, mivel kiváló fizikai állapot szükséges hozzá! A túraútvonalakat jelentős szintkülönbségek és több helyen kifejezetten nehéz, láncokkal segített szakaszok jellemzik.

Fogarasi havasok túra

A híres Transzfogarasi műút megkönnyíti a hegység középső szakaszának elérését. Bár innen néhány egynapos túra során bejárható egy kisebb része, a Fogarasi havasokat csak többnapos kalandokkal lehet igazán felfedezni. A menedékházaktól kiinduló csillagtúrák vagy a gerinceken sátorozás mind hozzájárulnak a hegység felfedezéséhez. A völgyek felső glaciális párkányain kialakult tavak mellett találhatóak a legideálisabb sátorozási helyek. Ezek a hegyek nem véletlenül viselik az "Erdélyi Alpok" nevet, hiszen hamisítatlan magashegyi vidéket képviselnek, nagy szintkülönbségekkel és számottevő távolságokkal.


Azok számára, akik szeretnének túrázni, javasoljuk a Felsőszombatfalvánál található, csobogó patakokkal és zöldellő rétekkel tarkított Szombatfalvi-völgyet. Ez a túra kevésbé megerőltető, ám télen is rejthet veszélyes helyzeteket.
 

Ha a Fogarasi-havasok látnivalóira is kíváncsi vagy kattints a következő oldalra!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nagyerdő

A debreceniek egyik legkedveltebb helyéről van szó személyében. A debreceni Nagyerdő... Tovább

Szent István

Szent István: I. István, születési nevén: Vajk. Ő volt az utolsó magyar fejedelem és az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Külföld Magyar történelem Magyarország Programajánló Sport Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!