hirdetes

Fogászat, ami történelem

SFV

Ahogyan minden orvostudomány, úgy a fogászat is számos változáson ment keresztül az első ilyen jellegű próbálkozások óta. Mostani cikkünkben 10 érdekes tényt hoztunk nektek a fogászat történelméből.

A fogászat történelme

No.1. A világ első fogorvosa


A világ első fogorvosa, akinek a nevét is ismerjük Hesi-Re volt. Az időszámításunk előtti 27. században, Dzsószer fáraó uralkodása idején élt.

No.2. A fogfájás okai a férgek

Az ókorban igencsak elterjedt volt az a gondolat, miszerint a fogaink a bennük lakozó férgek miatt fájnak. Ezeket többek között békanyállal és szegekkel igyekeztek eltávolítani.

No.3.  Az etruszkok az első fogászok

A világon legelőször az etruszkok foglalkoztak komolyan a fogászattal. Fogaikat aranypánttal vagy huzallal fogták meg. Ráadásul az első hidak is ehhez a népcsoporthoz köthetők.

No.4. Párducfogak műfogsorként

Mai ismereteink szerint a világ legelső műfogsorát időszámításunk előtt 2500-ban készítették. A leletre Mexikó területén bukkantak rá a régészek. Ha a fogsorban lekoptak vagy elromlottak a fogak, akkor azokat párducfogakkal helyettesítették.

No.5. Foghúzó borbélyok

hirdetes

A középkorban a foghúzás elsődlegesen a borbélyok feladata volt. Ekkoriban a foghúzásokat gyakran vásárokon felállított pódiumokon végezték – amely valljuk be, nem igazán steril és biztonságos környezet az effajta procedúrákhoz.

No.6. Szent Apollónia

A fogfájósok, fogbetegek és fogorvosok védőszentjének a 3. században élt Szent Apollóniát tartják. A legenda szerint egy alexandriai keresztényellenes támadás során annyira megütötték, hogy minden fogát elveszítette.

No.7. A modern fogászat atyja

A XIV. Lajos uralkodása idején élt Pierre Fauchard-t tartják a modern fogászat atyjának, ő ugyanis már foglalkozott fogtöméssel és a gyökérkezelés egy korai formájával is. 

No.8. Fa műfogsor

A 16.századtól a 19. század végéig japánban elterjedt volt a fából készült műfogsor viselése. Ezek közül a legelső, amit ismerünk egy 1538-ból származó darab, amely egy buddhista apácáé volt.

hirdetes

No.9. Lábbal hajtott műszerek

A 17. és 18. században használt fogorvosi műszereket lábbal kellett hajtani, akárcsak a rokkát vagy a varrógépet.

No.10. Az amerikai történelem legrövidebb beiktatási beszéde

1793-ban, amikor George Washington megkezdte második elnöki ciklusát, történelmet írt. Ugyanis annyira fájdalmasan rögzítették műfogsorát, hogy emiatt az övé lett az amerikai történelem legrövidebb, mindössze 135 szóból álló beiktatási beszéde.

Szerencsére napjainkban a fogorvoslás már kifejezetten fejlett, szinte minden problémára megoldást kínál, ráadásul fájdalommentes. Ha még nem találtad meg a számodra tökéletes fogorvost, keresd fel a Móricz Dental fogorvosi rendelőjét Budapesten, hogy a legkorszerűbb ellátásban részesülhess!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kozák Danuta

Kozák Danuta: Magyarországnak 3, 5-szörös olimpiai bajnoka van, Kozák Danuta az egyik... Tovább

Csillaghegyi strandfürdő

Csillaghegyi strandfürdő: A Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda egy szabadtéri strandfürdő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!