hirdetes

Miért érzékenyek a fogaim, és mit tehetek ellene? - A szakértő válaszol

VN

Manapság elég gyakori probléma a fogérzékenység, ami a legkülönfélébb helyzetekben jelentkezhet, hideg vagy meleg ételek fogyasztása hatására, esetleg édes vagy savanyú ízek miatt. De mi lehet a fogérzékenység kiváltó oka, és hogyan lehet hatékonyan kezelni, orvosolni a problémát?

Fogérzékenység ellen

Miért baj, ha érzékenyek a fogaim?

A PureDental szakértő csapatát kérdeztük a fogérzékenységgel kapcsolatban. Elmondták, hogy pácienseik esetében sokan azt gondolják, hogy a fogak érzékenysége természetes dolog, mindenkivel előfordul, és nincs szükség kezelésre, pedig ez nem így van. Az érzékeny fogak esetében súlyos fogászati problémák állhatnak a háttérben, amiket érdemes minél hamarabb kezelni! Nemcsak a kellemetlenség megszüntetése miatt érdemes érzékeny fogak esetében minél hamarabb szakemberhez fordulni, hanem amiatt is, hogy megelőzzük a még fájdalmasabb, komolyabb, akár a fogak elvesztésével is járható problémák kialakulását. 

Miért érzékenyek a fogaim?

A különböző ingerek -hideg, meleg, édes, savanyú ételek fogyasztása, fogmosás- hatására jelentkező fogérzékenység hátterében gyakran a fog szerkezetének károsodása áll. Mit jelent ez? Ez azt jelenti, hogy valami hatására -például nem megfelelő szájhigiénia, vagy esetleg túl erős fogmosás- kár képződött a fogon, a leggyakoribb az úgynevezett fogszuvasodás.

hirdetes

Mi az a fogszuvasodás?

Biztos te is számtalanszor hallottad már ezt a kifejezést, de abban már nem vagyunk olyan biztosak, hogy tudod is, hogy mit jelent pontosan. A PureDental-nál így magyarázták a problémát: „A szájban lévő felhalmozódott lepedékek elkezdik károsítani a fog szerkezetét, ami a lepedékek eltávolítása nélkül apró lyukak keletkezéséhez vezet a fogzománcon, ezáltal pedig a fogak rendkívül érzékennyé válhatnak.” Ez nemcsak a rossz szájhigiénia, a nem megfelelő fogmosás hatására, hanem túlzott cukor fogyasztása esetében is kialakulhat. Hogy hogyan lehet hatékonyan kezelni a fogszuvasodást, és ezzel együtt megszabadulni a fogérzékenységtől, arról részletes tájékoztatást találhatsz a PureDental honlapján ide kattintva: fogszuvasodás kezelése.

hirdetes

Csak fogszuvasodás okozhat fogérzékenységet?

Erről is megkérdeztük a PureDental, és ezt a választ kaptuk: természetesen nem, bár ez a leggyakoribb oka, a fogérzékenység mögött a legkülönfélébb okok állhatnak, lehet a fog más jellegű sérülése vagy repedése, éjszakai fogcsikorgatás, fognyaki kopás, nem megfelelő fogkrém, vagy szájvíz használata, ínyprobléma is a kiváltó ok. A legjobb megoldás azonban minden esetben az, ha szakemberhez fordulunk, aki a pontos diagnózis felállítása után el tudja kezdeni a megfelelő kezelést, álljon bármi is az érzékeny fogak hátterében.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nyugati Pályaudvar

Nyugati Pályaudvar: Fővárosunk egyik fejpályaudvara, melyet még az 1800-as évek végén... Tovább

Magyarország

Magyarország egy közép-kelet Európában található ország, mely közelebbről a... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek