hirdetes

Földrengés volt Montenegróban, de hazánkban is sok helyen érezték

VN

Több komment is érkezett ezzel kapcsolatban, amire az MTI hírportálján találtuk meg a választ. Valóban volt földrengés Montenegró határvidékén, amit még hazánk egyes pontjain is lehetett érezni.

Földrengés Montenegróban

Földrengés volt Montenegróban

Az MTI közleménye szerint közepes, 5,4-es erősségű földrengés rázta meg csütörtökön Montenegró és Bosznia-Hercegovina határvidékét - jelentette a montenegrói közszolgálati televízió az ország szeizmológiai intézetének az adataira hivatkozva. Azt lehet még tudni, hogy a földrengés pontos epicentruma Montenegró nyugati részén volt, mintegy harminc kilométerre Niksictől és 25 kilométerre a boszniai Bilecától, a rengés fészke pedig 14 kilométeres mélységben helyezkedett el, a rengéseket Szarajevóban és Podgoricában is érezni lehetett.

Milyen sérüléseket okozott  a montenegrói rengés?

A montenegrói hatóságok nagyobb károkról vagy sérültekről egyelőre nem tudnak. A Nyugat-Balkánon nem ritkák a kisebb földrengések, jelentősebb károkat azonban nem szokott okozni a földmozgás. Ebben a térségben a legutóbb 2022 áprilisában volt 5,7-es erősségű rengés, akkor többen megsérültek, egy ember meg is halt. A közelmúlt legerősebb rengése a Nyugat-Balkánon 2020. december 28-án és 29-én Horvátországban volt, az 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű földmozgások Petrinja és Sziszek közelében hét halálos áldozatot és 28 sérültet követeltek. 2020 márciusában a horvát fővárost, Zágrábot 5,3 erősségű földrengés rázta meg, amely jelentős károkat okozott. 2019 novemberében Albániában több mint 50 ember halt meg egy 6,4-es erősségű földrengésben. 1963-ban pedig Szkopjében volt akkora mértékű földrengés, hogy a macedón főváros több mint háromnegyede romba dőlt, és több mint ezren életüket vesztették. A 6,9-es erősségű rengést követően az egész várost újjáépítették.

hirdetes
hirdetes

A földrengést Magyarországon is lehetett érezni?

A magas épületek felső emeletein Magyarországon is érezhető volt a csütörtök hajnali montenegrói földrengés - közölte a HUN-REN FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium kora reggel az MTI-vel. Győri Erzsébet szeizmológus ismertetése szerint csütörtök hajnalban, helyi idő szerint 04.06 órakor 5.4-es magnitúdójú földrengés keletkezett Montenegróban, a bosznia-hercegovinai határ közelében. Magyarországon a földrengést a magas épületek felső emeletein is érezték, az obszervatóriumba Pécsről és Budapestről érkezett bejelentés - írta a szeizmológus. Azonban nem kell nagy mozgásokra gondolni, hazánkban nem jellemzőek az ilyen természeti jelenségek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pataki vár

Pataki vár: A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő... Tovább

Szigligeti vár

Szigligeti vár: A vár csodálatos környezetben, a Balaton-felvidéken, Szigliget falu mellett, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Külföld Utazás