hirdetes

Több mint 100 éves a Balaton és Magyarország legszebb fenyőmúzeuma!

Sz.F.

A Folly Arborétum, vagy ahogyan sokan ismerik, a balatoni fenyőmúzeum több mint százéves múltra tekint vissza. Mostani cikkemben ezt a csodálatos helyet mutatom be nektek, érdemes velem tartani most is! 

Bemutatom a Folly Arborétumot

(Kép forrása: Wikimédia/Korom János)

Hol található a Folly Arborétum

A mára híressé vált Folly Arborétum a Balaton északi partján, Badacsonytomaj mai településrészén, Badacsonyörsön található, a Kisörsi-hegy oldalában.  Létrehozása dr. Folly Gyulának köszönhető, aki egy pécsi orvos volt. Ő alapította meg az arborétumot 1907-ben, ma már a Balatonfelvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területe. Gerd Krüssman dendrológus, botanikus is elismeréssel szólt a nem mindennapi gyűjteményről, úgy jellemezte, mint egy kis ékszerdoboz, aminek minden darabja kincset ér. 

 

Miért annyira különleges a Folly arborétum

A többnyire fenyőkből álló gyűjtemény ma három különböző korú növénypopulációt tartalmaz. A Folly család több mint száz éve gyűjti a különleges ciprusokat, cédrusokat és fenyőket a Kisörsi-hegy déli oldalában. A család által visszavásárolt földön, a kibővült arborétumban és a hozzá csatlakozó erdőben mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa illetve cserje virul, amelyeket dendrobotanikai információs (növényjelző) táblák segítségével ismerhetnek meg a látogatók.

hirdetes

 

A bemutató arborétum a hozzátartozó faiskolával, szőlővel és pincészettel egy egységet alkot. A faiskolában kizárólag saját szaporítású növényeket állítanak elő. Elvetik a növényritkaságok ősszel összegyűjtött, fenyőtobozokból kinyert jó minőségű magtermését, majd miután kikeltek a növények, a palántákat konténerekben nevelik tovább, a különleges fenyőkről szedett oltógallyakkal különböző kertészeti változatokat árusítanak a látogatóknak. Az arborétum 2017-ben az év egyik legjobb ökoturisztikai helyeként, a tanösvény kategóriában megkapta az év ökoturisztikai létesítménye díjat.

hirdetes

 

A Folly Arborétum és a borászat

A Folly Arborétum és Borászat alapítása is a növénykert létrehozójához kötődik, aki már 1878-ban megépítette a ma is használatban lévő pincét. A badacsonyi történelmi borvidék hagyományait őrizve, főként fehérborokkal foglalkoznak, azok közül is a környékre jellemző fajtákat – szürkebarát, muscat ottonel, budai zöld, olaszrizling, kéknyelű, rajnai rizling – részesítik előnyben. A következő oldalon további érdekességek várnak! 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csongrád megye

Csongrád megye: szintén határmegye, mivel Románia és Szerbia is közvetlen szomszédjának... Tovább

Madách Színház

Madách Színház: A 20. században több olyan színházi vállalkozás is létrejött Budapesten,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország