hirdetes

Ennek nem fogsz örülni- WHO: Az oltottaknak is maszkot kellene viselniük!

VN

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) június 25-én arra hívta fel a figyelmet, hogy a teljesen beoltottaknak is folytatniuk kellene mind a maszkviselést, mind pedig a távolságtartást, illetve egyéb Covid-19 óvintézkedéseket is, ugyanis a vírus fokozottan fertőző delta variánsa rohamosan terjed világszerte.

Kell maszkot viselni?

Maszk nélkül nem biztonságos

„Az emberek nem érezhetik biztonságban magukat csak azért, mert megkapták mindkét dózisukat. Továbbra is meg kell védeniük magukat” mondta Dr. Mariangela Simao, a WHO főigazgató-helyettese. „A vakcina önmagában nem fogja megfékezni a közösségi terjedést” tette hozzá.” Az embereknek továbbra is folyamatosan maszkot kell viselniük, jól szellőző helységekben kell tartózkodniuk, ügyelniük kell kezük higiéniájára … a fizikai távolságtartásra, és kerülniük kell a tömegeket. Ez továbbra is rendkívül fontos, még akkor is, ha be vagy oltva, amíg a közösségi terjedés tart.”

Biztosan hallottad már, hogy lassan hazánkban is csak elvétve lesz olyan hely, ahol kell maszkot viselni, erről mit gondolsz, annak tükrében, hogy tudod a WHO mit mond?

Maszkban lenni vagy nem maszkban lenni- ez itt a kérdés! Te egyetértesz a maszkviselés eltörlésével (5,5 millió beoltott után nemcsak a közterületeken, hanem üzletekben, tömegközlekedési eszközökön sem kell maszk)? Szerinted jó ez így?

Több országban is el lehet hagyni a maszkot

A WHO az után tette ezt a bejelentését, hogy több ország is nagyrészt, vagy teljesen elhagyta a maszkviselési szabályokat, és más vírusvédelmi előírásokat, miután a vírus elleni védőoltások jelentősen csökkentették a fertőzések és halálozások számát. A szervezet szakértői arra kérik a teljesen beoltottakat, hogy továbbra is „maradjanak óvatosak”, mert a világ nagy része még mindig oltatlan, és az olyan erősen fertőző variánsok, mint a delta, rohamosan terjednek több országban is.

hirdetes

Ahol terjed a delta variáns, ott újra kell maszkot hordani

A Wall Street Journal szintén június 25-én közölte , hogy a delta variáns egyik izraeli kitörésében megfertőződtek fele mindkét Pfizer-BioNTech oltását megkapta korábban. A kormány erre reagálva újra elrendelte a beltéri maszkhasználatot és egyéb intézkedéseket is.

hirdetes

„Igen, egyes intézkedések enyhíthetők, és a különböző országok javaslatai is eltérnek ez ügyben. De még mindig óvatosságra van szükség” mondta Dr. Bruce Aylward, a WHO főigazgató-helyettesének egyik vezető tanácsadója. „Mint azt látjuk, új variánsok jelennek meg.”

A WHO szerint nagyon kell tartani a delta variánstól

A WHO szerint a delta variáns jelenleg a koronavírus legfertőzőbb mutációja. A szakértők azt állítják, hogy az eredetileg Indiában felfedezett (és egy ideig „indiai mutánsként” emlegetett) variáns jelenleg 92 országban van jelen, minden eddiginél gyorsan terjed, és „meg fogja találni” a legveszélyeztetettebbeket – különösen az olyan helyeken, ahol alacsony az oltottsági arány.

Erősebb és más tüneteket produkálhat a delta variáns, és halálosabb is

Elmondásuk szerint a delta variáns súlyosabb tüneteket is okoz, de ennek bizonyítása még további kutatásokat igényel. Vannak azonban árulkodó jelek, melyek szerint a delta variáns más tünetekkel jelentkezhet, mint a korábbi változatok. A delta variáns fertőzősége miatt halálosabb lehet, mert könnyebben eljut majd az olyanokhoz, akikre nagyobb veszélyt jelent a vírus – ők lesznek azok, akik kórházba kerülhetnek, és akár meg is halhatnak – magyarázta Dr. Mike Ryan, a WHO egészségügyi vészhelyzeti programjának igazgatója.

Joe Biden amerikai elnök is megjegyezte, hogy a covid okozta halálesetek száma növekedni fog a delta variáns miatt, és „komoly aggálynak” nevezte a problémát. Felhívta a figyelmet rá, hogy a nem beoltottak vannak a legnagyobb veszélyben. „Több, mint hatszázezer amerikai halt meg, és a delta variáns miatt tudjuk, hogy lesznek még mások is. Tudjuk, hogy meg fog történni. Be kell oltatunk a fiatalokat” mondta Biden. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Jagello ház

Jagello ház: A Jagelló-ház litván származású lengyel királyi dinasztia, melynek tagjai... Tovább

Hargita megye

Hargita megye Erdély keleti részén helyezkedik el. Székhelye Csíkszereda, legnagyobb városa... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld
X
Kövess minket facebookon!