hirdetes

Folytatódik a kánikula egész nyáron?

SzSz

Az idei nyár még melegebb lehet, mint a tavalyi. Legalábbis az előrejelzések ezt mutatják. De lássuk a részleteket! 

2019 nyár

A májusi változékony időjárás után a júniussal megérkezett a kánikula, amely még mindig tart. A hétvégére ugyan némi lehűlést jósolnak a szakértők, a hőség azonban nem fog alábbhagyni a nyár következő felében sem. Az előrejelzések szerint a júliusi időjárás is hasonlóan meleg lesz, mint ahogyan a júniusi volt. Sőt, a meteorológusok szerint a hőség még szeptemberbe is kitolódik. 

Habár a következő időszakokban egyaránt számíthatunk néha záporokra, zivatarokra, amelyek némi felfrissülést hozhatnak. A meleg megmarad egész nyáron. 

Mire figyeljünk a kánikulában? 


A hőség mindenkire hatással lehet, de főleg a gyermekekre és az idősekre. Ilyenkor rájuk különösen érdemes odafigyelni, hiszen a meleg által könnyebben lehetnek fáradékonyak, vagy törhet rájuk rosszullét. A folyadékpótlás az elsődleges, amire mindenkinek figyelnie kell, hiszen a melegben könnyebben dehidratálódunk. Naponta minimum 3 liter vizet ajánlanak a szakemberek, azonban ebben az időszakban érdemen ennél jóval többet is fogyasztani. 

hirdetes


Emellett figyeljünk oda, hogyha a napon tartózkodunk, főleg a déli órákban, viseljünk valamilyen kalapot, sapkát, amely segít megvédeni minket a napszúrástól. Különösen a napégés ellen pedig használjunk megfelelő faktorszámú naptejet. 


A hőségben nem csak a megfelelő hidratálásra és a napszúrás elkerülésére kell odafigyelni, de ilyenkor sokan érezhetik magukat fáradékonyabbnak, dekoncentráltnak. Fogyasszunk könnyebb, nem túl megterhelő ételeket, amelyek tele vannak vitaminnal és antioxidánsokkal, hogy pótoljuk az összes szükséges tápanyagot a szervezetünk számára. Így elkerülhető a fáradékonyság is, és sokkal jobban tudunk összpontosítani napi teendőinkre. 

Hűtsük magunkat


A megfelelő folyadékbevitel mellett a legjobban arra figyeljünk, hogy próbáljunk minél kevesebbet tartózkodni a hőségben. Hűtsük le otthonunkat és munkahelyünket akár sötétítéssel, klímaberendezéssel. A klímaberendezések használata közben, pedig ügyeljünk oda arra, hogy ne használjuk túl alacsony hőfokon, hiszen a nagy hőmérséklet különbségtől könnyen megfázhatunk. Ilyenkor érdemes esetleg plusz ruhát bekészíteni, hogy a klíma alatt ülve ne hűljünk meg. 

hirdetes

De mikor érdemes nyaralni belföldön?


Ha mindenképp szeretnénk kifogni a legmelegebb időjárást, akkor a július a tökéletes választás. Július második hetétől egészen július végéig a hőmérséklet 30 C° fok felett alakul, és alig várható csapadék. A hónap utolsó fele kissé záporokkal tarkított lesz, de a hőmérséklet nem fog 25 C° fok alá csökkeni. Aki inkább augusztusban szeretne belföldön nyaralni, annak a hónap közepét érdemes kifognia, hiszen ekkor szintén tetőzni fog a hőség. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A jurta

A jurta: Magyar testvérnépek egyik hagyományos lakóépülete a jurta. Szerte a Kárpát-medence... Tovább

Hungarikumok

Hungarikumok: azokat a dolgokat, tárgyakat, használati és élvezeti cikkeket szoktuk ezzel a... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás