hirdetes

Híres filmek forgatási helyszínei Magyarországon

LK , ZH

Sokszínű hazánk az elmúlt évtizedek során meglepően sok nemzetközi sikerfilmhez adott már hátteret valamilyen formában. Különösen az ezredforduló óta hallhattunk róla gyakrabban, hogy „X-Y filmcsillag Budapesten forgatja legújabb filmjét”.

Híres forgatási helyszínek Magyarországon!

Ez nem véletlen, hiszen Magyarország több szempontból is kiváló forgatási helyszín Hollywood számára. Ott vannak például főváros múlt századi épületei (és egész városrészei), az olcsóbb forgatási lehetőségek, illetve a különösen jól felszerelt és korszerű magyar stúdiók is, ahol nem egy digitális effektekben gazdag világsiker készült az elmúlt években.

De egész pontosan hol is készültek ezek a hazánkban forgatott külföldi filmek? Az alábbiakban első sorban nem a filmek, hanem a helyszínek szerint mutatjuk be hazánk nemzetközi filmművészetben betöltött szerepét!

Gellért Gyógyfürdő

Budapest egyik legnépszerűbb és legszebb fürdője/látványossága kétségtelenül a Gellért Gyógyfürdő. Az egyedi designját alkotó Zsolnay mozaikok és látványos szobrok több hazai reklámban is feltűntek már, de kisebb csoda, hogy nem figyelt fel rájuk több külföldi filmkészítő. A Gellért Gyógyfürdő egyetlen komolyabb nemzetközi filmalkotásban tűnik fel, ami nem más, mint a 2002-es Én, a kém.

hirdetes

New York Kávéház

A New York Kávéház a New York-palota elképesztően luxus berendezésű épületében található. A szálloda épületét 2006-ban újították fel, miután csatlakozott a Boscolo lánchoz. A páratlan szépségű épületet belülről igazából nem is lehet szavakkal leírni – a reneszánsz-barokk Art Nouveau látványvilág mindenkit magával ragad, aki betér ide. A szálloda/kávéház aranyozott beltere a 2012-es Bel Ami – A szépfiú című filmben jelenik meg egy rövid időre.

Híres forgatási helyszínek Magyarországon!

Budapesti Operettszínház

A festői Budapesti Operettszínház 1984-ben épült, és a bécsi Fellner & Helmer duó építészeti zsenialitását dicséri. Az épületet 2001-ben újították fel, amikor is a látványvilág márvány felületekkel, bársonnyal és stukkóval gazdagodott. Egyetlen film helyett egy minisorozat jeleneteiben tűnik fel, amelyet az egyébként magyar származású Houdiniről forgattak – a 2014-es sorozat szintén az ő nevét viseli, és a History Channel készítette.

hirdetes

Nyugati pályaudvar

Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontja sokak hétköznapi utazásainak egyik állomása. Az 1877-ben épült pályaudvar többek között egy klasszikus fapados váróteremmel és a szocializmusból megmaradt üvegszálas ülésekkel büszkélkedik. A Nyugati pályaudvar a 2001-es Kémjátszmában tűnik fel, míg a Keleti a 2008-as Good: A bűn útjai című filmben „szerepel”.

Bálna

A Duna partján ékeskedő Bálna nevet viselő épület az egész városban egyedinek mondható. Az üveg, acél, alumínium és tégla alkotta épület futurisztikus külsejével igencsak kitűnik a város látképéből. A holland Kas Oosterhuis tervezte épület olyannyira jóra sikeredett, hogy a 2015-ös nagysikerű Mentőexpedíció című filmben egy földi űrközpontot „alakított”. Külön érdekesség, hogy a film Marson játszódó jeleneteit a közeli Korda Filmstúdiókban vették fel.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fehér magyar tyúk

Fehér magyar tyúk: Ha vidéken sétálgat az ember, akkor a barna tyúk mellett ez az a fajta,... Tovább

Népszabadság

Népszabadság: A Népszabadság Magyarország legnagyobb országos politikai, közéleti napilapja... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország