hirdetes

Idén 77 éve, hogy bevezették a Forintot: nézzük meglepő történetét!

Kontig-Jakab Gyöngyi

Élénken él az emlékezetemben, hogy a kutyás perselyemben gyűjtögettem az 50 filléres, és 1 forintos érméket, hogy „Balaton szeletre”, vagy fagyira költhessem el, most pedig büszkén mutatom be a Forint történetét! Kész művészet volt elővarázsolni a persely belsejéből őket, amikor szükség volt rá, ugye sokan emlékeztek még rá? Mindennek már több mint 30 éve. Azonban a forintunkat, ami gyerekkorom éveiben, sőt szüleim gyerekkorában is fizetőeszközünk volt, idén 77 éve, 1946. augusztus 01-én vezették be Magyarországon. Más formában ugyan, de volt már forintunk korábban is, azonban 1946 nyarától ez a hivatalos magyar fizetőeszköz. 

Forint története 77 éves

A pengő elértéktelenedése, hiperinfláció, a forint történetének kezdete

A bevezetett új fizetőeszköz, a forint a magyar koronát 1927-ben felváltó, és magyar fizetőeszközként szolgáló pengőt követte, és a világtörténelem egyik legnagyobb inflációját zárta le. Az 1945-ös hiperinfláció volt 2008-ig – a zimbabwei dollár bezuhanásáig – a történelem legnagyobb mértékű inflációs folyamata. A hiperinfláció korszaka Magyarországon a második világháború után kezdődött. A pengő hiperinflációjának fő oka a világháborúban teljesen megsemmisült magyar gazdaságban keresendő, hiszen mind a mezőgazdasági termelés, mind pedig mind a gyárak, a lakásállomány óriási károkat szenvedett, melyek együttesen indították el a pengőt a lejtőn már 1944 végén. Az okok közt szerepelt például az 1938 és 1944 közötti hadi kiadásokra fordított óriási összeg, a népszövetségi kölcsön, a monarchia adósságának kényszerű átvállalása, a növekvő bankjegyforgalom, és a háború utáni újjáépítés is komoly összeget emésztett fel, amit az 1945-ben jelentkező a pénz- és áruhiány, az országra kiszabott jóvátétel megfizetése és a Vörös Hadsereg ellenőrizetlen, fedezet nélküli pénznyomása tovább súlyosbított. 

A forint történetéhez ismernünk kell a pengő történetét is

hirdetes

A pengő elértéktelenedése 1946 elejére már elviselhetetlen volt, ami azt jelentette, hogy ha a dolgozó megkapta reggel a havi fizetését, abból délután legfeljebb néhány tojást tudott csak vásárolni. A pénz elértéktelenedését a gyakran használt példán, egy kiló kenyér árán lehet a legérzékletesebben bemutatni. Amíg 1945 augusztusában a kenyér ára 6 pengő volt, 1946 június végén már majdnem 6 milliárd pengőbe került. 1946 júliusában egy dollár 4 600 000 quadrillió pengő volt, ami a tíz huszonhetedik hatványa. Átmenetileg használták a pengőnél nagyságrendekkel jobb minőségű adópengőt is, de az infláció tetőpontján egy pár cipő ára így is kb. 120 milliárd adópengő volt. A mai napig a legkomolyabb inflációként tartják számon a magyar pengő ekkori értékvesztését (a forint bevezetése előtti napon a forint-pengő átszámítási kulcsot a következőkben határozták meg: 1 forint egyenlő volt 4-szer a 10 huszonkilencedik hatványán lévő pengővel...szinte kimondhatatlan, felfoghatatlannak tűnik ugye?). A számolás egyszerűsítésére az MNB milliós szorzót jelentő bélyegeivel látták el a bankjegyeket. 1946 május 27-től hat nullával egyszerűsítve / Milpengő /, július elsejétől pedig 12 nullával egyszerűsítve / B.-Pengő, vagy Bilpengő/ hozták forgalomba a bankjegyeket.

hirdetes

Forint 100 millió Bilpengő helyett

A valaha forgalomba hozott legnagyobb címletű bankjegyünk a 100 millió Bilpengő volt. A legnagyobb névértékkel rendelkező, a valaha kibocsátott legnagyobb címletű bankjegy az 1 milliárd Bilpengő volt, mely a források szerint egyáltalán nem került forgalomba a forint pénzrendszer 1946-os bevezetése miatt. Ezen pengő bankjegy teljes, 35 példányos felvágatlan ívben, illetve ívtöredékekben is ismeretes. A szóbeszéd szerint a bankból kikerült íveket hazavitték, és otthon szakszerűtlenül történt a feldarabolásuk. Ezért találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban ívben hajtott, nem megfelelő méretű eredeti példányokkal. Az új pénz bevezetésekor 1 forint 400 000 kvadrillió pengőt, vagy 200 000 000 (kétszázmillió) adópengőt ért. Ezek az átváltások inkább elméleti szinten maradtak, ép ésszel talán fel sem lehet fogni. A forint bevezetése előtti hetekben milpengő és bilpengő bankjegyek ezrei álltak kupacokban, halmokban az utcák szélén, csatornákban szemétként. Érdekesség, hogy a pengő váltópénze is a fillér volt.

Hazánk hivatalos fizetőeszköze, napjaink elengedhetetlen kelléke a Forint! Nézzünk még érdekességeket a forint történetével, a forint egyediségével kapcsolatban! Lapozz!

Forrás: Kép: Fortepan / Konok Tamás id

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

2010-es választások

 A 2010-es magyarországi országgyűlési választás volt a hatodik a rendszerváltás után.... Tovább

Villányi borvidék

Villányi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike.  A Villányi borvidék úttörő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló
X
Kövess minket facebookon!