hirdetes

Forróságra számíthatunk idén nyáron

SzSz

Az időjárás előrejelzések szerint idén nyáron igazán nagy kánikulára számíthatunk. A májusi változékony idő egész Közép-Európában sok gondot okozott, de a szakértők szerint az idei nyár ennél jóval szárazabb lesz. 

Kánikula 2019

Európa-szerte forróságra hívják fel a figyelmet a meteorológusok a nyári időszakban. A szakértők szerint a májusi változékony idő helyett, a nyár második felében nagy szárazságra számíthatunk, amelyek akár problémákat is okozhatnak a mezőgazdaságban. – derül ki az AccuWeather előjelzéseiből. 

A szakértők szerint a Portugáliából és Spanyolországból érkező hosszútávú hőhullámok leginkább Lengyelországot és hazánkat fogják érinteni. A nagy forróság elsősorban az Ibériai-félszigetet fogja érinteni, majd a következő hónapokban eléri hazánkat is. 

A hőség így már júliusra megérkezik és ekkor fog tetőzni Magyarországon. A szakértők szerint idén nyáron ez a forróság tartósabb lesz, mint tavaly nyáron, amikor is több észak-európai országban egyaránt rekordhőmérsékletet rögzítettek. 

hirdetes

Július vége felé a legintenzívebb hullámok gyengülni fognak, és a normál szint közelében marad a hőmérséklet, majd augusztusban ismét hőriasztás léphet érvénybe. A szakértők szerint készüljünk fel időben a kánikulára, hiszen akár 40 ° C fok feletti hőmérsékletre is számítanunk kell hosszabb ideig. 

hirdetes

Az ilyen meleghullámok során a szokatlanul meleg éjszakák is aggodalomra adnak okot, ami veszélyes körülményeket biztosít. A légkondicionálás nélküli otthonok, amelyek nem tudnak lehűlni az éjszaka folyamán, a következő nap még jobban felmelegedhetnek a forróságtól. Emiatt kellemetlenül érezhetjük magunkat otthon, nehezen fogunk tudni aludni, és könnyebben terjedhetnek otthonunkban a betegségek is. 

Érdemes előre gondolkodnunk az otthoni hőmérséklet szabályozásra, így, ha nincsen lakásunkban klímaberendezés, minél előbb keressünk fel egy megfelelő klímaszerelő szakembert. Klíma beszerelés Budapesten több cég szolgáltatása között is megtalálható, azonban minél előbb készüljünk a forróságra, hiszen a legtöbb szakember már csak hónapokra előre tudja vállalni ilyenkor a klímaszerelést. 

Az intenzív hőt előidéző stagnáló körülmények rossz levegőminőséget eredményeznek, különösen a városokban és azok közelében. Emiatt a szakemberek azt tanácsolják, hogy minél kevesebb időt tartózkodjunk majd a szabadban. A gyermekek, az idősek és a légzőszervi vagy szív-érrendszeri állapotban szenvedőknek a levegőminőségi riasztások kiadásakor kerülniük kell a szabadlevegőt, amennyire csak lehet. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

A magyarság származástudata

A magyarság származástudata: A sumér, szkíta és a hun származástudatunkat a Csodaszarvas... Tovább

Victor Vasarely

Victor Vasarely: 1908-ban született Pécsett. Eredeti neve Vásárhelyi Győző volt.Vasarely a... Tovább

Tovább a lexikonra