hirdetes

Hazánk legszebb romantikus temploma: A Fóti Szeplőtelen Fogantatás templom

VN

Hazánkban annyi, de annyi különlegesen szép hely van. Sokszor döbbenek rá, hogy milyen sok kincs rejtőzik Budapesten, és Budapest közvetlen szomszédságában is, a környező városokban. Fót látnivalói között is találhatunk olyan különlegességet, mint a Szeplőtelen Fogantatás templom.

Fóti Szeplőtelen Fogantatás templom története

Miért olyan különleges a fóti Szeplőtelen Fogantatás templom?

A Fóti Szeplőtelen Fogantatás templom Magyarországon, Fóton található, és egyike a környék kiemelkedő vallási és kulturális épületeinek. Ez a gyönyörű katolikus templom a 18. században épült, és a Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatásának tiszteletére szentelték. A neves Ybl Miklós tervei alapján készült, sokan nem is tudják, de a egyike a magyar romantikus építészet legjelentősebb alkotásainak. A budapesti Vigadó készült még hasonló stílusban, és monumentalitásban

A Fóti Szeplőtelen Fogantatás templom története

Hogyan épült meg ez a csodaszép templom, és honnan kapta a nevét? Annyit már az elején elárulhatunk, hogy gróf Károlyi István földesúrhoz van némi köze a történetnek, aki 1845-ben eldöntötte, hogy családi temetkezőhelyül is szolgáló templomot építtet, és erre az egyik legnagyobb reménységnek tűnő – akkor még a pályája elején tartó- Ybl Miklóst kérte fel. Az építkezés elején már állt itt egy egyhajós, egytornyú barokk templom, ezért először ennek az átépítésén gondolkoztak, de végül ez teljesen lebontásra került, és egy teljesen új templom építése indult meg. Az építkezés később több okból is szünetelt, először a szabadságharc miatt kellett megállni, majd a gróf bebörtönzése okozott fennakadást.  Így történt, hogy a templomot csak 1855. december 8-án, éppen a szeplőtelen fogantatás-dogma kihirdetésének első évfordulóján áldották meg. Neve tehát innen ered. A homlokzaton a Szeplőtlen Szűz 3 méter magas szobra látható.

hirdetes
hirdetes

A Fóti Szeplőtelen Fogantatás templom látogatása

Fóton egyébként több érdekes látnivaló is található a csodás templom mellett, ami miatt érdemes megnézni a várost. Ezek: Fáy Présház, Károlyi Kastély, Evangélikus templom. Maga a Fóti Szeplőtelen Fogantatás templom nemcsak kívülről, hanem belülről is megtekinthető. A honlapon ez olvasható: „A templom szombaton reggel 9:00 órától, vasárnap kb. 11:00 órától 18:00-ig (jún-júl-aug: 19:00) tart nyitva idegenforgalmi célból.” A belépőjegy a felső és alsó templomba együttesen: 1000 Ft teljes áron, de vannak nyugdíjas, diák kedvezmények is. Lehetőség van idegenvezetésre is, előre bejelentkezéshez minden információt itt meg lehet találni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mákos guba

Mákos guba: jellegzetes magyar édesség, de ismert Németország keleti és Lengyelországban is.... Tovább

Szabó István

Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Programajánló