hirdetes

A fúrógép, az ütvefúró és a fúrókalapács

B. Á.

A fúrógépek a háztartások alapfelszereltségéhez tartoznak, hiszen jó szolgálatot tesznek, ha fel kell erősíteni egy polcot, függönytartót, törölközőtartót, vagy össze kell szerelni egy félkészen vásárolt kisasztalt… Nem hívhatunk mindig szakembert, érdemes tehát beszerezni egy saját gépet. De mégis milyet?

A fúrógép, az ütvefúró és a fúrókalapács

Ha fúrógépet szeretnénk vásárolni, mindenekelőtt azt kell eldönteni, milyen funkciót szeretnénk ellátni vele. Ha csupán hobbi-szerszámgépre van szükségünk, illetve évente csak néhány alkalommal használnánk néhány lyuk kifúrása során, aligha van szükségünk profi gépre. Ilyen esetben érdemes az egyszerűbb modellek közül választani; ezek is tökéletesen alkalmasak egy-egy lyuk kifúrására fémben, fában, téglafalban is. 

Rendszeres műhelymunkákhoz már kicsit komolyabb gépet kell választanunk. Nagyobb teljesítménnyel és nyomatékkal gyorsabb munkát végezhetünk, illetve kényelmesebben dolgozhatunk. Faanyagok és fém fúrása esetén a klasszikus fúrógép tökéletes megoldást szolgáltat, nincs szükség ütvefúró funkcióra. 

Ha a fúrógépre munkaeszközként tekintünk, mindenképpen profi gépre lesz szükségünk. Ezek a fúrógépek jól terhelhetők, képesek hatékony munkát végezni akár huzamos idejű használat esetén is. Számos olyan funkcióval rendelkeznek, amely hatékonyabbá teszi a munkavégzést, így akár kemény felületekkel is képesek megbirkózni. Minél nagyobb igénybevételnek szeretnénk kitenni a leendő fúrógépünket, annál nagyobb figyelmet kell fordítanunk a garancia feltételeinek.

hirdetes

Természetesen fontos figyelmet fordítanunk a fúrógép teljesítményére is. Ez az állítás azonban csak félig igaz, hiszen a hatékonyságot sokkal inkább a nyomaték határozza meg, mint a felvett villamos energia mennyisége. Nincs egyértelmű ajánlás arra vonatkozóan, mekkora nyomaték, illetve mekkora teljesítmény szükséges a különböző fúrási munkálatok elvégzéséhez, így hagyatkozzunk a tapasztalatainkra. Ha nem rendelkezünk ilyen ismeretekkel, kérjünk segítséget a szakeladóktól!

hirdetes

Érdemes beszélni az ütvefúró funkció és a fúrókalapács közötti különbségről. Ma már sok fúrógép képes ütvefúrásra, aminek köszönhetően hatékonyan dolgozhatunk téglafalba, ytong téglákban vagy akár fémben és fámban is, betonfúrásra azonban fúrókalapács ajánlott.

De mi is az ütvefúrás valójában? A funkció használata esetén egy körmöstárcsa racsnizása közvetlen ütési energiát hoz létre, vagyis a tokmány és a fúrószár előre-hátra irányuló mozgást is végez a fúrás során. Minél nagyobb a fordulatszám, annál nagyobb ütési energia keletkezik. Az ütvefúró elsősorban tégla és ytong falak fúrása során hatékony, betonfalak esetében nem ajánlott. Habár kiváló minőségű betonfúró szárral és lassú haladással elérhetjük a célunkat, ne feledkezzünk meg arról, hogy óvatlan munkavégzés során a felforrósodó fúrószár akár magát a fúrógépet is tönkreteheti.

Betonfúrásra célzott megoldás szükséges, ez pedig a fúrókalapács. Ezt a gépet kifejezetten kemény munkához fejlesztették ki; esetében egy pneumatikus ütőmű szolgáltatja a fúráshoz szükséges ütési energiát. Érdemes megjegyezni, hogy a fúrókalapács tulajdonképpen nem fúrómunkát véget, hanem a pneumatikus ütőmű munkáját hasznosítva repeszti az anyagot. 

Az igényeinknek megfelelő géppel kényelmesen és hatékonyan dolgozhatunk. A BAUHAUS szakáruházak és webshop kínálatában megtalálhatjuk a számunkra tökéletes választást.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Liszt Ferenc

Liszt Ferenc: az egyik leghíresebb magyar zeneszerző. A klasszikus meghatározás szerint Liszt... Tovább

Béres csepp

Béres csepp: A Béres Csepp egy magyar humángyógyászati készítmény. A Béres Cseppet 2013-ban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek