hirdetes

Mi lesz, ha az oroszok elzárják a gázcsapot? Hogy tudunk fűteni?

VN

Biztosan többen tudják, hogy a Gazprom felfüggesztette a Bulgária és Lengyelország felé irányuló gázszállításai fizetések elmaradására hivatkozva. Politikai nézetek és vitáktól teljesen függetlenül, csak tegyük fel, hogy mi van, ha az oroszok elzárják a gázcsapot (még esélylatolgatásokba sem vagyunk hajlandóak keveredni)? Persze tudjuk, hogy jön a nyár, szóval semmi, de azért főzni, meleg vízben fürödni, gondolom mindenki szeretne! Éppen ezért valahol mélyen mindenki nagyon jól tudja, hogy nem ennyire egyszerű ez a képlet, és még azt is számításba kell venni, hogy gáz nélkül még lehet áram sem lenne!

Mi lesz, ha az oroszok elzárják a gázcsapot?

Mennyi esély van rá, hogy nem lesz gáz Magyarországon?

Beláthatatlan következményekkel járna, ha hirtelen leállna az orosz gázszállítás – mondta Szemán Róbert épületgépész-mérnök, a Víz, Gáz, Fűtéstechnika szaklap főszerkesztője a 24.hu-nak. Mégis mennyi esély van arra, hogy Oroszország elzárja a gázt Magyarország irányába is? Nem sok, de azért a mostani változó világunkban nem árt minden eshetőségre is felkészülni. Hazánk továbbra is az elvárt módon fizet az orosz gázért, azonban az alternatív gázbeszerzésre nincsenek tervek, kiépített rendszerek, úgyhogy nagy bajban lenne az ország, ha valamilyen okból elzáródnának a vezetékek.

hirdetes

Te tudod mit kell csinálni, ha elzárják az oroszok a gázt? Milyen megoldások vannak?

Magyarországnak vannak gáztartalékai?

Amikor valamit elzárnak, nem kapunk többet, akkor mindig az első gondolat, lépés a felhalmozott tartalékokhoz való nyúlás. Sajnos hazánk gáztartaléka igen alacsony, még európai viszonylatban is csak kevés mennyiséggel rendelkezünk vész esetére. A tárolóink május 1-jei adatok szerint csupán 9,29 százalékos töltöttségi szinten állnak, a készletek nagy részét feléltük a télen, annak ellelnére, hogy nem voltak ellátási zavarok egyáltalán. Viszonyításképpen 1,3 milliárd köbméter letárolt földgázunk van, miközben egy évben 9 milliárd köbmétert fogyasztunk el. Ha elzáródnak a csapok ez hagy egy kicsi, de tényleg csak egy nagyon kicsi gondolkodási időt, hogy valamilyen más módot találjunk a gáz beszerzésére.

hirdetes

Mi történne velünk gáz nélkül? Mivel tudjuk helyettesíteni? Lapozz és a következő oldalon bemutatjuk a szakértők gondolatait, tanácsait a témával kapcsolatban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A tradíció

A tradíció szó a latin tradere (átadni) igéből származik. Jelenthet bármilyen... Tovább

Klasszikus magyar nóta

Klasszikus magyar nóta: Nemzeti azonosságunk része, ez a mi zenei anyanyelvünk, szervesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek