hirdetes

Spórolás a fűtéssel: Számít, hogy hány fokra van állítva a termosztát?

ZH

A megváltozott rezsiárak a hétköznapi életünket is megváltoztatták, ugyanis egyre inkább igyekszünk spórolni a felhasznált árammal, mert attól tartunk, hogy olyan magad lesz a következő számlánk, amit nem tudnánk kifizetni. Most az energetikai szakértő válaszolt a kérdésre, így spórolhatunk a fűtéssel télen!

fűtés spórolás

Így állítsd be a termosztátot, ha spórolnál a fűtéssel!

Mivel fogyasztási limitet mondtak ki a gázra és az áramra egyaránt, ezért majdnem minden magyar háztartásban megváltoztak vagy mondhatnánk azt is hogy megemelkedtek a rezsiköltségek, ráadásul nem kis mértékben. A gáz évi limitje 1729 köbméter, az elektromos energiáé 2523 kWh. Aki efölött fogyaszt, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mivel az eddigi 36 forintos áramért most 70,10 forintot kell fizetnünk minden meghaladott kWh-ért, valamint a köbméterenként 102 forintos gázért most 747 forintot kérnek el. Hát ezek után a számok után nem csoda, hogy mindannyian félünk a fűtési szezontól!


Spórolás a fűtéssel

Annak érdekében, hogy megússzuk a drága számlákat, sokunk fejében felmerült a kérdés, hogy valóban tudunk-e azzal spórolni, ha lejjebb állítjuk a termosztátokat. Arra a kérdésre, hogy valóban számottevő spórolást jelent-e, ha pár fokkal alacsonyabb hőmérsékleten üzemeltetjük a fűtést, most elmondjuk a választ, ráadásul számszerűsítve!

hirdetes
hirdetes

 


Ennyit spórolhatsz, ha alacsonyabb hőmérsékletre fűtesz be

A hirtelen jött hideg és az, hogy szinte már alig van átmeneti idő nem segített azok problémáján, akik féltek a fűtési szezon kezdetétől. A lakások átlagos helyiség hőmérséklete 22 °C. Ha azonban ezt a hőmérsékletet lejjebb állítjuk 20°C-ra, akkor meglepő, hogy mennyit spórolhatunk! Hogyha csak ezt a 2 foknyi megtakarítást vetjük be, azzal is már 17%-kal alacsonyabb lesz az éves fűtési energiaigény. Ugye mekkora különbség! De, ha ennél is magasabbra szoktuk állítani a fűtést, mondjuk 23 fokra és csak 1 fokkal vesszük vissza, tehát 22-re, akkor is 8%-kal kevesebb energiát fogunk fogyasztani.

Hasonló 8 százalék körüli változást érhetünk el akkor is, ha 22-ről 21 fokra vesszük lejjebb a fűtést, és 8,5 százalékot spórolhatunk, hogyha 21-ről 20 fokra állítjuk vissza a termosztátot.

Spórolás szempontjából az is hasznos lehet, hogyha a helyiségekben külön helyiséghőmérséklet-szabályozó van, amik lehetőleg 1K pontosak. Ezzel lesz garantálható az elvárt energiamegtakarítás az épület minden egyes helyiségében, és nem csak abban a helyiségben, ahol a termosztát elhelyezkedik. Ezzel szabályozhatjuk azt is, hogy egyes helyiségek túl-, vagy alulfűtöttek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Adventi szokások

Adventi szokások: Az adventi koszorú András napjához legközelebb eső vasárnap és december... Tovább

Sopron Óvárosa

  Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. Változatos természeti adottságai,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek