hirdetes

Bemutatom Magyarország legészakibb települését, Füzért

SZ.F.

Mostani cikkünkben folytatjuk sorozatunkat, melyben Magyarország legszebb, és egyben legérdekesebb településeit mutatjuk be nektek! Füzér Hazánk legészakibb községe, ha még nem jártál itt, tudd meg, miért kellene minél hamarabb pótolnod az utat! 

Bemutatom nektek Füzért

Kép forrása: Füzéri Várgondnokság – Wikipédia

 

Hol van Füzér?

Füzér Észak-Magyarországo, Miskolctól közúton 95 km-re északkeletre, a magyar-szlovák határ mellett található. A falu közigazgatási területén fekszik Magyarország legészakibb pontja. A községet 2012-ben Magyarország legszebb településének választották.

Füzérről és környékéről

A Zempléni-hegységben található Füzér települése, amely mindössze néhány száz fő otthona. A Zempléni-hegység Magyarország egyik leginkább vidéki jellegű környékének számít, ugyanis rengeteg ritkán lakott terület található errefelé. Bizonyos értelemben az ország egyik legelhagyatottabb területéről van szó. Talán éppen ezért olyan értékes ez a környék, ahol gyönyörű hegyek és erdők ékesítik a tájat.

Ha az ember óriási bevásárlóközpontokra, vagy egyéb jellegzetesen városi épületekre vágyik, az itt egyet sem talál majd. Reggel 8 óra környékén alig van forgalom a Füzérre vezető úton, ami még a kisebb településeknél is szokatlan. A Zempléni-hegység térképe lényegében két félre osztható: egy északira, és egy délire. Füzér az északi fél déli részén található. Most pedig ismerkedjünk meg Füzér legnagyobb nevezetességével, a Füzéri várral, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes
Bemutatom nektek Füzért

Kép forrása: Füzéri Várgondnokság – Wikipédia

 

Füzér legjellegzetesebb látványossága a hegy vulkanikus hegy tetejére épült vár, amely méltóságteljesen tornyosul a község felé. Az erődítmény építését valamikorra a XIII. századra, vagy annál is korábbra becsülik – az eddig fellelt dokumentumok közül, amelyek a várat megemlítik, a legrégebbi 1264-ben íródott.

hirdetes

A XVI. században egy időben ez a vár volt a korona rejtekhelye is. Habár az idők során az erődítmény romossá vált, a nemrégiben befejezett felújításoknak köszönhetően ma már az ország egyik legjobb állapotában lévő várának számít. A várat és környékét a természeti értékek (a hegyet erdők övezik, amelyek számos növényfajnak adnak otthont) megőrzése érdekében védett területté nyilvánították.

A vár mellett egy fizetős parkoló található, ami egy aszfaltozott utat követve közelíthető meg a községből. Gyalogszerrel nagyjából 20-30 percet vesz igénybe a vár elérése egy viszonylag meredek útvonalon. A várból mesés panoráma nyílik a környező vidékre, és számos erdő illetve egyéb hegyek tekinthetőek meg innen. 

 

Bemutatom nektek Füzért

Kép forrása: Füzéri Várgondnokság – Wikipédia

 

A községről

Füzér egy viszonylag kis település, hangulatos házakkal. A község mellett halad el a Bisó-patak, amely a Nagy-Milicen, a Zempléni-hegység legmagasabb hegyén ered. A vár a község minden részéről látható.

Közeli látnivalók

Hollóháza, és az ott található híres porcelángyár (és a porcelánmúzeum) csupán néhány kilométerre fekszik Füzértől. A környéken találjuk még a Melczer-kastélyt, a vizsolyi templomot és az ott őrzött első magyar nyelven nyomtatott Bibliát, illetve nincs messze az Izra-tó sem. A Zempléni régióban két másik várat is találhatunk, a Regéci várat, és a Boldogkői várat, habár ezek közül mindkettő nagyjából 50-50 kilométerre található Füzértől.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Parajdi sóbánya

Parajdi sóbánya: Holdbéli tájra emlékeztet a Parajd település mellett található sóbánya,... Tovább

A tihanyi apátság alapítólevele

A tihanyi apátság alapítólevele: Az egyik legrégebbi fennamradt írásos emlék a múltból. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország
X
Kövess minket facebookon!