hirdetes

Mintha a Marson járnánk, pedig csak Budapesttől néhány kilométerre: Gánti Bauxitföldtani Park

VN

Marsjárókat cipellőket előkészíteni, mert most egy olyan helyre barangolunk titeket, ahol szükség lesz rá, és a legjobb az egészben, hogy az egészhez nem lesz szükség semmiféle űrrakétára, űrjáró szkafanderre, csupán egy rövidke autóútra. A Gánti Bauxit Földtani Parkot és Tanösvényt mutatjuk be!

Gánti Bauxitföldtani Park belépő

Mars expedíció Gánton

Imádjuk az izgalmas helyek, és a különlegeseket is. A Gánti Bauxitföldtani Park és Tanösvény pedig, jelentjük megütötte minkettő esetében a mércét, sőt…. Az egykoron bányaként funkcionáló földtani parknak csak a Nap-rendszerben találni párját, na jó talán más kontinenseken is, de hazánkban és Európában nincs még egy ilyen! Az egykori bánya vöröslő lankái között sétálni igazi élmény. Nagyszerű képeket is lehet készíteni. Azoknak is ajánljuk a tanösvényt, akik nem gyakorlott kirándulók, hiszen egyrészt nem túl megterhelő itt a terep, a 13 állomásból álló tanösvény egy kellemes sétával másfél óra alatt bejárható, másrészt pedig nagyon informatív, így könnyedén fel lehet fedezni a Marsra hajazó terepet.

A Gánti Bauxitföldtani Park és Tanösvény felfedezése

hirdetes

A Gánti Bauxitföldtani Park egész éveben látogatható, remek kikapcsolódási, és tanulási lehetőség kicsiknek és nagyoknak egyaránt, miközben bepillantást enged az évmilliókkal korábban keletkezett világba. A tanösvény a Bagoly-hegy egykori bauxitbányájában kalauzol végig és varázsol el a mesés látványvilággal. A bányát még az 1920-as években fedezték fel, és nem sokkal később meg is nyitották, ugyanis pont kapóra jött a háborús időszakban a fegyverkezéshez, nem meglepő módon a 2. világháború idejében az egész bányát elfoglalta Németország a hadi ipar számára. Mára már teljesen kimerült a bánya, de földtani tanulmányozásra még mindig ideális. Még egy múzeumot is kialakítottak itt.

Gánti Bauxitföldtani Park eljutás, belépők és minden más tudnivaló

hirdetes

A Gánti Bauxitföldtani Park Tanösvény egész éveben nyitva van. Kicsivel több, mint 50 kilométerre található a fővárostól, megközelíteni autóval lehet Gánt felől érkezve, a falutól 3 km-re található egy ingyenes parkoló. A Tanösvény körbe van kerítve, így csak nyitvatartási időben látogatható, hétköznaponta 10-18 óráig van nyitva, hétvégén pedig 17 óráig.  A belépőjegy a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeumba 1000 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak a kedvezményes jegy 500 Ft. A Múzeum egy vágatban lett kialakítva, ahol nem csak korabeli bányászati szerszámokat, eszközöket, valamint fényképeket láthatunk, hanem két hajdani bauxitszállító mozdonyt is meg lehet csodálni. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Belgrád

Belgrád: Belgrád Szerbia fővárosa (eredeti magyar neve Nándorfehérvár).1403-ban lett... Tovább

Kossuth-díj

Kossuth-díj: kitünetésfajta, mely a magyar kultúra művelésének és ápolásának... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás