hirdetes

Gazdasági hírek az elmúlt időszakból

Oláh Tamás
gazdasági hírek

Javul a magyar autóipar helyzete: Újra munkába álltak az autógyárak dolgozói

Szinte pontosan ott tartott a magyar ipar idén augusztusban, mint az egy évvel korábbi időszakban, és már a járvány előtti szint sincs olyan messze. Részletezte a Központi Statisztikai Hivatal, mitől javult a magyar ipar teljesítménye augusztusban, legalábbis a korábbi hónapokhoz képest. Az egy héttel korábbi első becslés adatain nem változtattak: 0,2 százalékkal volt esett az ipar teljesítménye, 2019 augusztusához képest, a februári produktivitásnak pedig a 96,3 százalékára sikerült visszaszerezni. Az év egészében 11 százalékos eddig a csökkenés, 2019 január-augusztusához képest.

Az, hogy sikerült elérni a stagnálást – ami más esetben nagyon elkeserítő volna, most viszont február óta a legjobb szám ebben a statisztikában–, a legfőbb oka az, hogy a közúti járművek gyártása 13,1 százalékkal növekedett. Eközben ugyan a járműalkatrész-gyártás 1 százalékkal visszaesett, de az egész járműipar teljes egészében mégis 6,2 százalékkal növekedett.

hirdetes

Az állam által eladásra kerül a balatonboglári kemping

Egymilliárd forintos kikiáltási áron árulja a balatonboglári Sellő Campinget a magyar állam – írja az egyik gazdasági online magazin. Licitálni október 27-től van lehetőség a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. aukciós weboldalán. A bemutatkozás szerint a kemping a balatonboglári vitorláskikötő mellett található egy „különleges homokos parti félszigeten”. A portál arról nyilatkozik, hogy az eladás után nem teszik kötelezővé megtartani a kemping funkciót.

hirdetes

Szintén egymilliárd forintos kikiáltási áron hirdették meg korábban a balatonszemesi Hattyú kempinget, amelyre október 21-ig lehet licitálni.

Szintén ez a magazin emlékeztetett, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. korábban azt közölte: 11 vitorláskikötőjének fenntartását október 20-án véget érő, egyfordulós, nyilvános pályázat keretében 15 éves, határozott idejű szerződés alapján kívánja használatba adni január 1-jei kezdettel. A társaság szintén bejelentette, hogy a koronavírus-járványra miatt végleg értékesíti több balatoni ingatlanát. Az állam tavaly év elején került a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonosai közé, majd 2019 augusztusban egy 6,6 milliárd forintos tőkeemeléssel elérte, hogy többségbe tulajdonos legyen.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fertő tó

A Fertő tó az ország nyugati csücskében található alacsony vízállású, néhol lápossá... Tovább

Macskafogó

A Macskafogó 1986-ban bemutatott magyar–német–kanadai rajzfilm, amelyet Ternovszky... Tovább

Tovább a lexikonra
Európa Hírek Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!