hirdetes

Gázpalack halálos veszélyforrás, ha nem vagyunk körültekintőek

magyarországom.hu

Hazánkban a legtöbb halálos kimenetelű, gázpalackokból adódó baleset okozója a gázkészüléket használó háztartásokban az illegális, nem szabályszerű palack újratöltés, csere, és átfejtés és a tömítések elhasználódása.

Gázpalack halálos veszélyforrás, ha nem vagyunk körültekintőek

Az átfejtés egy lassan lezajlódó folyamat, ami során a gázt át lehet juttatni egyik palackból a másikba. Egy gázipari szakértő, T. Zoltán elmondta nekünk, hogy jogalkalmazóknak elővigyázatosságból az ilyen ügyekben érintett embereket minél előbb el kell fogniuk. Zoltán így reagált a nemrégiben külföldön történt halálos kimenetelű gázpalack robbanásra, ami egy elismert újságíró, halálához vezetett.

Azt mondta, hogy a propán-bután gázpalackok (PB) teljesen biztonságosak ha megfelelően járnak el használatuk során, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a palackok illegális újratöltése törvénysértésnek minősül, és hogy ennek következményeképpen történnek halálos kimenetelű balesetek a palackok használata során.

"Tapasztalataink szerint az illegális kereskedők, ülepítők jelentenek nagy veszélyt a gázhasználókra, mivel nehéz biztosra megmondani, hogy az adott PB palack illegálisan lett e utántöltve, vagy sem." - mondta.

Továbbá hozzátette: "Az illegális gázülepítés és újratöltés általában szokatlan helyeken, mint például lakott területek, távoli, kieső területeken történik hogy a hatóságok nehezebben találjanak rá."


A szakértő azt mondta, hogy a PB gázpalackok biztonságos használata nem csak a gázpalackot gyártó cégek,  forgalmazók, viszonteladók és végfelhasználók feladata, hanem a kormánynak is szerepet kell vállalnia benne, a megfelelő rendeletek, szabályozások létrehozásával.

hirdetes

Szintén nagy veszélyforrást jelent az is, ha nem cseréljük időben és megfelelően a tömítést. A jó minőségű tömítések esetében is azt javasolják a gyártók, hogy érdemes minden palack cserénél a tömítést is lecserélni. Csere közben pedig szigorúan betartani az erre vonatkozó szabályokat, ami a legfontosabb nem szabad túlhúzni, mert akkor a tömítés megszakad. Én a magam részéről mindig nagyon oda figyelek az ilyenekre, mindig cserélem a tömítést, ha egy baráti grillsütés, vagy bográcsozásra készülök, vagy ha a családdal kempingezek és túristapalackot használunk. Szerencsére egy barátom ajánlott egy magyar céget, ahol kiváló minőségű tömítéseket gyártanak és nagyon segítőkészek. Én mindig innen töltöm fel a készleteimét (katt ide).

A nemrégiben történt baleset, ami emberéletet követelt, egy gázpalack szivárgásából indult ki, ami gázrobbanáshoz vezetett a szemtanúk és a szomszédok elmondása szerint. Hozzá kell tenni, hogy a rendőrség még nem fejezte be teljesen a vizsgálatot az ügyben. Egy évvel ezelőtt, egy ház kigyulladt miután egy gázpalack robbanása teljesen megsemmisítette egy házat és annak bútorzatát.

Ezt az esetet egy másik, majdnem halálos kimenetelű baleset követte amikor egy középiskolai tanár, nem megfelelően csatlakoztatta a gázpalackját, így gázrobbanás történt. Az eset hat hónapja történt. Ugyanakkor Zoltán azt tanácsolta, hogy a gázpalackokat mindig függőlegesen kell tartani, és meg kell vizsgálni a használatuk előtt hogy nem e szivárognak, továbbá használatuk során tanácsos hogy nyitva legyenek az ablakok, ajtók, hogy megfelelő legyen a szellőzés.

hirdetes

"A PB gáz nehezebb, mint a levegő, így szivárgás esetén a gáz a padló közelében süllyed le, és a ház legalacsonyabb pontján gyülik össze," - mondta.

Hozzátette még, hogy: "A gázpalackokat biztonságos, tiszta helyen kell tárolni, és ügyelni kell hogy a közelükben semmi gyúlékony anyag ne legyen."  


Kevés ember használ gázpalackot az otthonában, nagyon kevés a robbanásokból adódó balesetek száma, mivel a palackok többségét főzéshez használják, és a főzőkészülékek megfelelően vannak kialakítva, hogy ne történhessen gázrobbanás. Városban élő családok, főleg az átlag keresettel rendelkezők, sokszor folyamodnak gáz használatához, amikor főznek és így történhet meg az a kevés eset, amikor végzetes baleset történik, ugyanakkor ez a kevés eset felhívja a figyelmet a készülékek biztonságosságának növelésére.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Francia drazsé

Francia drazsé: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Maga a szó egyébként francia... Tovább

Török Ignác

Török Ignác: Nemescsói Török Ignác honvéd vezérőrnagy, hadimérnök, az aradi vértanúk... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek