hirdetes

Egy csipet csoda: egész Geresdlakot megsütötték mézeskalácsból- te is megnézheted

VN

Mondhatni már-már hagyományosan advent első vasárnapjára elkészült a csodálatosan szép, aprólékosan kidolgozott, műalkotásnak beillő geresdlaki mézeskalácsfalu. Annyira csodálatos, hogy neked is látnod kell! Geresdlakon már 15 éve készítik el az ünnepi alkalomra a falu mását mézeskalács kivitelben, ami tényleg egy, az egyben olyan, mint ahogyan a valóságban.

Geresdlaki mézeskalács falu 2023

Mézeskalács falu nem csak a mesékben van

Az adventi várakozás, és a karácsony minden bizonnyal az év egyik legszebb időszaka. A jégvirággal díszitett ablakokon beszűrődnek a karácsonyi fények, a lakás fahéj, vanília, szegfűszeg, friss narancs illattal, melegséggel és szeretettel telik meg. Ennek a meghitt varázsnak pedig egy tökéletes lenyomata a geresdlakiak zseniális műalkotása. Mondhatjuk, hogy ez egy mesés időszak mesés alkotással. A geresdlakiak az egész falut elkészítették mézeskalácsból, az összes kacskaringós utcát, pici hófedte házikót, templomot, havas háztetőket, még az utcanevek is helyt kaptak. Az egész annyira élethű, hogy az óvoda mellett például a gyerekek játszadoznak, persze mézeskalácsból.

A geresdlaki példás összefogás megelevenítője

És tudjátok mi a legszebb az egészben? Hogy a csodálatos mézeskalács falut a picinyke Dél-Dunántúli, alig 700 lélekszámú falucska lakói közösen, összefogva készítik el, és ezt még a koronavírus járvány sem tudta megakadályozni annak idején, és a mostani válságos helyzet sem fogott ki rajtuk. Csodálatos hagyomány ez, ami már több éve tart. Az egész egy iskolai projekttel kezdődött: 2007-ben délutáni iskolai foglalkozás keretében kezdtek el házakat sütni, akkor még nem az egész falu készült el, csak a legfontosabb épületek, de 2010-es években már a falu utcáinak, épületeinek jelentős részét megsütötték. 2019-ben pedig még Pécs nevezetessége, a híres Tv-torony is elkészült. Valóságos csoda, mesébe illő kompozíciós: az alkotásban megjelenik a polgármester és az atya alakja, sőt amikor lakodalomra készült a település, az ifjú pár is felbukkant a templom bejáratában, vagy amelyik háznál gyermek születését várták, ott egy mézeskalács-gólya jelent meg. Az egész nagyon szép példája az összefogásnak.

hirdetes
hirdetes

Mézeskalácsfalu 2023-ban

Geresdlakon 2022-ben egy Ukrajnából menekült, háromgyermekes család is részt vett. Mivel a mézeskalácsokat a helyiek a saját épületeikre mintázzák, így készülnek el a hivatalok, a templom, és a hasonló jellegű épületek. Ezért a menekültek is a saját házukat mintázták meg, nem csak a mostaniakat, hanem az elhagyott házuk mását is. 2023-ban is megépül a mézeskalácsfalu, mi a Funzine oldalán láttuk a remek hírt. A megtekintéshez előzetes egyeztetésre lesz szükség, az elérhetőségek itt vannak ehehz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szürkebarát

Szürkebarát: Esetében egy nagyon híres szőlőfajtáról beszélünk, mely Magyarországon... Tovább

A Vuk

 A Vuk 1981-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely Fekete István azonos című regényéből... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!