hirdetes

Egy csipet csoda: egész Geresdlakot megsütötték mézeskalácsból- te is megnézheted

VN

Mondhatni már-már hagyományosan advent első vasárnapjára elkészült a csodálatosan szép, aprólékosan kidolgozott, műalkotásnak beillő geresdlaki mézeskalácsfalu. Annyira csodálatos, hogy neked is látnod kell! Geresdlakon már 15 éve készítik el az ünnepi alkalomra a falu mását mézeskalács kivitelben, ami tényleg egy, az egyben olyan, mint ahogyan a valóságban.

Geresdlaki mézeskalács falu 2020

Mézeskalács falu nem csak a mesékben van

Az adventi várakozás, és a karácsony minden bizonnyal az év egyik legszebb időszaka. A jégvirággal díszitett ablakokon beszűrődnek a karácsonyi fények, a lakás fahéj, vanília, szegfűszeg, friss narancs illattal, melegséggel és szeretettel telik meg. Ennek a meghitt varázsnak pedig egy tökéletes lenyomata a geresdlakiak zseniális műalkotása. Mondhatjuk, hogy ez egy mesés időszak mesés alkotással. A geresdlakiak az egész falut elkészítették mézeskalácsból, az összes kacskaringós utcát, pici hófedte házikót, templomot, havas háztetőket, még az utcanevek is helyt kaptak. Az egész annyira élethű, hogy az óvoda mellett például a gyerekek játszadoznak, persze mézeskalácsból.

A geresdlaki példás összefogás megelevenítője

És tudjátok mi a legszebb az egészben? Hogy a csodálatos mézeskalács falut a picinyke Dél-Dunántúli, alig 700 lélekszámú falucska lakói közösen, összefogva készítik el, és ezt még a koronavírus járvány sem tudta megakadályozni annak idején, és a mostani válságos helyzet sem fogott ki rajtuk. Csodálatos hagyomány ez, ami már több éve tart. Az egész egy iskolai projekttel kezdődött: 2007-ben délutáni iskolai foglalkozás keretében kezdtek el házakat sütni, akkor még nem az egész falu készült el, csak a legfontosabb épületek, de 2010-es években már a falu utcáinak, épületeinek jelentős részét megsütötték. 2019-ben pedig még Pécs nevezetessége, a híres Tv-torony is elkészült. Valóságos csoda, mesébe illő kompozíciós: az alkotásban megjelenik a polgármester és az atya alakja, sőt amikor lakodalomra készült a település, az ifjú pár is felbukkant a templom bejáratában, vagy amelyik háznál gyermek születését várták, ott egy mézeskalács-gólya jelent meg. Az egész nagyon szép példája az összefogásnak.

hirdetes
 

hirdetes

2022 egy rendhagyó év

Sajnos már egyre több évre kell ezt mondanunk...A koronavírus, majd most a háború… Geresdlakon a mostani események fényében újabb különlegességgel készültek, méghozzá azzal, hogy az idei édes kiállítás megépítésében egy Ukrajnából menekült, háromgyermekes család is részt vett. Mivel a mézeskalácsokat a helyiek a saját épületeikre mintázzák, így készülnek el a hivatalok, a templom, és a hasonló jellegű épületek. Ezért a mnekültek is a saját házukat mintázták meg, nem csak a mostaniakat, hanem az elhagyott házuk mását is.

Íme az idei remekmű: Geresdlaki mézeskalács falu 2022-ben!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rám-szakadék

Rám-szakadék: A Rám-szakadék Magyarország egyik kedvenc kirándulóhelye, mely a... Tovább

Balatonboglári Gömbkilátó

Balatonboglári Gömbkilátó: A Gömbkilátó Balatonboglár jelképe. A körülbelül 60 méter... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!