hirdetes

Egy csipet csoda: egész Geresdlakot megsütötték mézeskalácsból- te is megnézheted

VN

Mondhatni már-már hagyományosan advent első vasárnapjára elkészült a csodálatosan szép, aprólékosan kidolgozott, műalkotásnak beillő geresdlaki mézeskalácsfalu. Azonban az eddigiektől eltérő a látogatási rend a koronavírus miatt.

Geresdlaki mézeskalács falu 2020

Mézeskalács falu nem csak a mesékben van

Az adventi várakozás, és a karácsony minden bizonnyal az év egyik legszebb időszaka. A jégvirággal díszitett ablakokon beszűrődnek a karácsonyi fények, a lakás fahéj, vanília, szegfűszeg, friss narancs illattal, melegséggel és szeretettel telik meg. Ennek a meghitt varázsnak pedig egy tökéletes lenyomata a geresdlakiak zseniális műalkotása. Mondhatjuk, hogy ez egy mesés időszak mesés alkotással. A geresdlakiak az egész falut elkészítették mézeskalácsból, az összes kacskaringós utcát, pici hófedte házikót, templomot, havas háztetőket, még az utcanevek is helyt kaptak. Az egész annyira élethű, hogy az óvoda mellett például a gyerekek játszadoznak, persze mézeskalácsból.

A geresdlaki példás összefogás megelevenítője

És tudjátok mi a legszebb az egészben? Hogy a csodálatos mézeskalács falut a picinyke Dél-Dunántúli, alig 700 lélekszámú falucska lakói közösen, összefogva készítik el, és ezt még a koronavírus járvány sem tudta megakadályozni. Csodálatos hagyomány ez, ami már több éve tart. Az egész egy iskolai projekttel kezdődött: 2007-ben délutáni iskolai foglalkozás keretében kezdtek el házakat sütni, akkor még nem az egész falu készült el, csak a legfontosabb épületek, de 2010-es években már a falu utcáinak, épületeinek jelentős részét megsütötték. 2019-ben pedig még Pécs nevezetessége, a híres Tv-torony is elkészült. Valóságos csoda, mesébe illő kompozíciós: az alkotásban megjelenik a polgármester és az atya alakja, sőt amikor lakodalomra készült a település, az ifjú pár is felbukkant a templom bejáratában, vagy amelyik háznál gyermek születését várták, ott egy mézeskalács-gólya jelent meg. Az egész nagyon szép példája az összefogásnak.

hirdetes
 

hirdetes

2020 egy rendhagyó év

A falu lakói minden évben készülnek valami újdonsággal. 2020 azonban kicsit rendhagyóra sikeredett, de azt hiszem ezt senkinek sem kell részleteznem, éppen ezért idén „egy olyan eseményt mutatnak be, amely a járvány miatt sajnos elmaradt a faluban, a Gőzgombóc fesztivált.” Ráadásul a vírus miatt a munka is nehezebben ment, hiszen kisebb csoportokban kellett a helyieknek dolgozniuk sokan választották az otthon sütés lehetőségét. De úgy tűnik egy ilyen esemény sem akadály Geresdlak lakói számára! A mézeskalács falu látogatható, azonban előzetes bejelentkezés szükséges, és egyszerre csak 9-en vehetnek részt rajta. Bejelentkezés ITT!

Íme az idei remekmű: Geresdlaki mézeskalács falu 2020!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Semmelweis Ignác

Semmelweis Ignác az "anyák megmentője”, mivel a gyermekágyi láz ellen mindent... Tovább

Tapolcai-tavasbarlang

Tapolcai-tavasbarlang: A Dunántúl legnépszerűbb és híresebb barlangjának számít azz... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Gasztronómia Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!