hirdetes

Gobbi Hilda emlékére

Bettina

A legnagyobb legenda, aki a másik nemhez vonzódott és ezt fel is merte vállalni. Aki nehéz időket élt meg, de elérte célját mert egy erős nő volt. Majd ennek az erős nőnek a végakaratát nem teljesítették...75 évet élt Gobbi Hilda. 

Gobbi Hilda

Ő volt az aki mindig fel merte vállalni, hogy más. Ő sosem tagadta, hogy a saját neméhez vonzódik, de azt sem tagadta, hogy elkötelezett baloldali. És hát mindkettő miatt volt baja bőven. Ő Gobbi Hilda, aki sokszor szókimondó, sokszor nyers és egyenes, de ezekkel együtt szerethető, ragyogó színésznő is.

 

Nem sok hiányzott hozzá, hogy sose halljunk róla, hiszen a II. világháború alatt az életét kockáztatva a kommunista földalatti mozgalomnak dolgozott. Ha arról volt szó, hogy iratot hamisítson akkor azt is elintézte, munkaszolgálatosoknak szerzett hamis papírokat, de része volt abban is, hogy zokogva bár, de titokban végignézte a zsidók Dunába-lövését, hogy később tanúskodni tudjon a nyilasok ellen. Az ellenállás idején ismerkedett meg Kádár Jánossal, a későbbi pártvezérrel és Major Tamással, akivel testvérként szerették egymást. Felmerül a kérdés benned is, hogy lehet ez, hiszen Major rúgta ki a Nemzeti Színházból Gobbit. Más kérdés ez… de ez meg azért volt mert a keményvonalas direktor ugyanis nem nézte jó szemmel a színésznő leszbikus kalandjait, mivel ezt Gobbi sose titkolta és az egész színház erről beszélt.

hirdetes

Gobbi Hilda

 

Gobbi azzal, hogy nem titkolta leszbikus mivoltát hatalmas kockázatot vállalt. Az akkori törvények szerint akár börtönbe is csukhatták volna. Azért, hogy valaki nyíltan leszbikus csak 1961-től nem járt érte elzárás csak megvetés, de abból kijár igazán, talán még a mai világban is.

Egy nála 12 évvel fiatalabb színésznővel élt együtt hosszú évekig. Temessy Hédivel (Temessyinek amúgy férje is volt és fia is született). Azt mesélik, nagyon nagy szerelem volt az övék, Gobbi nem egyszer hatalmas virágcsokrokat küldött Hédi öltözőjébe, hogy kifejezze szerelmét. De ez sem tartott örökre és kihűltek az érzelmek. Később Gobbi a 17 évvel fiatalabb írónővel, Galgóczi Erzsébettel élt együtt. Gobbi közben megépítette a villáját közel a kisoroszi révhez Visegrád-Szentgyörgypusztán, amit nagyon imádott. A Patkónak nevezett épületnek nagy különlegessége is volt, mégpedig az, hogy szinte az egész ház a Blaha Lujza téren álló, de lerombolt Nemzeti Színház tégláiból épült. Gobbi imádott ott időzni, és rendszeres programja volt, hogy kiült egy cigarettával és egy pohár konyak társaságában elmélkedni a világról és dolgairól. Gyereke sosem született és az önéletrajzi könyvében arra is választ adott, hogy az ő látása szerint miért fordult a női nem felé. Mint kiderült, még gyereklányként rendszeresen szexuálisan zaklatta a család egyik ismerőse, ez okozott akkora törést, hogy egy életre megundorodott a férfi nemtől.

hirdetes

Micsoda gondolatok… “Beszélni, élni, hinni, álmodni...”

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Börzsöny

Börzsöny: A nagy magyarországi hegyek egyike. A Börzsöny hegység Magyarország északi... Tovább

Polgár Judit

Polgár Judit: Polgár Judit az egyik legismertebb magyar sakkozó, nemzetközi nagymester,... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!