hirdetes

Hazánk egyik kihagyhatatlan látványossága, Gödöllő

P.B.

Gödöllő csodálatos város, és mindenképp megér egy látogatást, hiszen a kastély, főtér és egyéb látnivalók hangulatosnak bizonyulnak. Cikkünkben részletesen bemutatjuk mindazt, amiért érdemes ellátogatni a településre.

Gödöllő látnivalóinak felfedezése

A Pest megyében található város Budapesttől 30 kilométerre, a Rákos-patak partján helyezkedik el. A 3-as főúton és az M3-as autópályán keresztül közelíthetjük meg. Tömegközlekedés szempontjából a H8-as hévet említhetjük meg, illetve vonatjáratokkal és számos buszjárat segítségével is eljuthatunk a város különböző pontjaira. Lakossága körülbelül 33 ezer fő. 

Királyi Kastély

Hazánk egyik legnagyobb barokk stílusú kastélyának mondható a Királyi Kastély, más néven Grassalkovich Kastély. Történelmi szempontból igen jelentős, hiszen köztudottan Sisi (Erzsébet királyné) pihent itt tavasszal és ősszel az Osztrák-Magyar Monarchia idején.

De visszatérve a Kastély keletkezéséhez, Grassalkovich I. Antal nevéhez fűződik a kastély építésének kezdete, mely az 1735 körüli évekre datálható és Mayerhoffer András tervei köszönnek vissza. Mária Terézia is járt a kastélyban és Grassalkovich I. Antal fia és unokája is folytatta a bővítését.

hirdetes

Az unoka halálát követően a kastély Sina Györgyé lett, melyet később a fia eladott. Pár év múlva a Magyar állam tulajdonába került, és átalakításra, valamint felújításra került sor. A kastélyról elmondható, hogy 1920-től még Horthy Miklós nyári pihenőhelyeként szolgált. A II. világháború után a német és orosz csapatok, majd az 50-es években a nem megfelelő használat következtében a kastély állapota megromlott, és 1985-ben kezdték meg a helyreállítását, és azóta jelentős változáson ment keresztül.

A kastélyban kiállításokat, programokat szerveznek, valamint kávézási lehetőség is van. Fontos pár szót említeni a kastély kertjéről is, mely szintén gyönyörű, és kiváló helyszín egy sétához, ugyanis ingyenesen látogatható. 

hirdetes

Múzeum & Mozi 

Az 1700-as évek derekán épült a város múzeuma, mely 1999-ben felújításon esett át. Ha meglátogatjuk a múzeumot, akkor lehetőségünk nyílik megismerni a város történelmét az állandó és időszakosan megrendezett kiállításokon. 2001-ben elnyerte az Év Múzeuma címet.

A gödöllői múzeum mellett található a mozi, amely kétségkívül nagyon hangulatos és családias környezettel bír, de emellett kiváló minőségben vetítenek filmeket és széles választékban kaphatók rágcsálnivalók megfizethető áron.

A múzeum és mozi közvetlen közelében tehetünk egy sétát a Fő téren, ahol a szép környezetben többek között játszótér, cukrászda és kávézó várja a vendégeket. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Rubik kocka

Rubik kocka: napjainkban is az egyik legnépszerűbb játéknak számít világszerte. Rubik-kocka... Tovább

Főzés

Hiába, egy jó és tapasztalt háziasszonynak sem jut mindig eszébe, hogy mit főzzön vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!