hirdetes

Látnivalók és programok Gödöllőn

SZ.F.

Gödöllő csendes városa Budapesttől nem messze található és telis tele van látnivalókkal, ezért nagyszerű úti célnak számít, ahol egy egész napot érdemes eltölteni. Fedezd fel a helyi kastélyt és csodálatos kertjeit. Látogass el egy lovas bemutatóra, a botanikus kertekbe, a barokk építészeti remekeket és tudj meg mindent a méhekről, amit csak tudni lehet! Ebben a cikkben elmondjuk, miket érdemes megtekinteni ebben a csodaszép városban! 

Gödöllő látnivalói

Mennyire szeretitek Gödöllőt?

Eddigi szavazatok száma: 25

Semennyire (8%)
Nagyon szeretem (88%)
Én még sose jártam itt, de szeretnék (4%)

A szavazás lezárult.

A 35 ezer lakossal rendelkező Gödöllő város 32 kilométerre található a fővárostól északkeleti irányba. Ez a városka könnyedén elérhető vonattal, busszal és természetesen autóval is. A város számos látnivalót rejt, amelyek felfedezése könnyedén kitölt egy egész napot! Persze ha az ember eltölthet itt egy éjszakát, akkor sokkal több ideje marad minden érdekesség megtekintésére!

Gödöllő ad otthont az ország egyik legméretesebb és legszebb építményének, a 250 éves Grassalkovich-kastélynak, amelyek Királyi Kastélyként is szokás emlegetni. A magyar barokk építészet egyik legprímább példája az Osztrák-Magyar Monarchia idején I. Ferenc József és sokak által csak „Sissi” néven ismert felesége, Wittelsbach Erzsébet egyik kedvenc tartózkodási helyéül szolgált.

Az épület nagy része a felújításoknak köszönhetően visszanyerte eredeti pompáját. Klasszikus zenei koncertek és nagyobb fesztiválok helyszíneként, illetve kiállításközpontként is működik. 

Gödöllő látnivalói

A lovak kedvelői nem hagyhatnak ki egy látogatást a Lázár Lovasparkba. A lenyűgöző komplexum a Domonyvölgyben helyezkedik el a dombok között, így elhelyezkedése külön szépséget kölcsönöz a parknak. A parkban nem csupán egy istállókat és a Lázár testvérek gyakorlópályáját tekintheted meg, hanem a páratlan magyar konyha különlegességeit is megkóstolhatod.

hirdetes

A Gödöllőtől csupán 3 kilométerre található Máriabesnyő Bazilika fontos magyar zarándokhely. A templomkomplexumhoz tartozik egy szentély is. Besnyő falut még a török megszállás idején pusztították el, később Grassalkovich Antal a szentély felépítésének helyszínéül a besnyői templom maradványait jelölte ki. Az építési terület megtisztítása során az egyik kőműves álmában egy hangot hallott, amely arra szólította fel, hogy keressen egy különleges tárgyat a romok között.

Így is tett, ekkor talált rá egy csontból faragott Szűz Mária szoborra. A szobor olyan sok zarándok érdeklődését felkeltette, hogy a kápolnát egy kétemeletes templommá bővítették ki. Az egyik szintre a romok között talált szobor, a másikra pedig egy Loretóból származó Szűz Márai szobor került. A Grassalkovich család temetkezési helye is itt található.

hirdetes

Gödöllő látnivalói

A kastélytól úgy 5 kilométerre délre helyezkedik el a SZIE Gödöllői Botanikus Kert és a Carplove Horgász és Pihenőpark. A kert 1902-ben készült el és Habsburg József nádor, a „legmagyarabb Habsburg” szenvedélyének tárgyát jelentette.

A kert összesen 860 holdnyi területet foglal el, és 147 toboztermő és nyitvatermő fajnak ad otthont. 875 leveles fa és bokorfajta található itt, és az egész területe teljesen nyitott a látogatók számára, egész évben. A Carplove park egy népszerű helyi horgászpark.

Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete is itt található, az előbb említett botanikus kert és horgászpark között. Habár a géntechnológia egy fejlett tudományág, az intézmény története valójában több mint száz évnyire nyúlik vissza. Az egyesület első sorban baromfi, nyúl és méhtenyésztéssel foglalkozik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar koronázási kard

A magyar koronázási kard: a koronázási kard a magyar koronázási jelvényegyüttes legfiatalabb... Tovább

Liszt Ferenc

Liszt Ferenc: az egyik leghíresebb magyar zeneszerző. A klasszikus meghatározás szerint Liszt... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!