hirdetes

Kitilthatják a turistákat a görög szigetekről?

VN

2022-őt írunk, amikor ilyen hírekre képesek vagyunk csak legyinteni egyet, betudva azzal, hogy manapság bármi megtörténhet. Koronavírus, teljes bezártság, háború, micsoda árak, és még nyaralni sem mehetünk mindenhova? Pedig milyen mesésen kék Görögországban a tenger, ha te is oda vagy a görög szigetekért, akkor most nagy bajban lehetsz.

Kitilthatják a turistákat a görög szigetekről?

Lezártak a turisták elől egy görög szigetet

Lezártak a turisták előtt egy teljes görög szigetet, természetvédelmi okokra hivatkozva. Egészen pontosan Chrissi szigetéről van szó, ezt a szigetet zárták el a turisták elől. Hogy miért? A krétai hatóságok közölték: belépési tilalmat rendelnek el a turisták számára, azzal a magyarázattal, hogy a földdarab olyan egyedi természeti értéket, növényi világot képvisel, amit meg kell védeniük. Indokolásuk szerint a turizmus bár jó hatással van a gazdaságra, a természeti értékekre nem feltétlenül: a minden évben megjelenő turista tömeg megkárosította a sziget élővilágát is, ezért kényszerültek erre a lépésre, hogy megóvják az épségben maradt természeti kincseket. 

Melyik görög szigetet zárták el a turisták elől?

Chrissi egy aprócska görög sziget, amit nem biztos, hogy mindenki ismer, de ha azt mondjuk, hogy csupán 15 kilométer választja el Kréta déli partjától, akkor minden bizonnyal többen el tudják helyezni a térképen. Csodás partjai vannak, higgyétek el nekünk…vagy tudjátok mit mutatunk is róla képet, és higgyetek a saját szemetekben. Páratlanul szép, már most sajnáljuk, hogy le kell maradnunk róla. Nemcsak a tenger vize meseszép kék, hanem a növényzet is nagyon különleges itt. A képeket látva teljesen érthető, hogy miért volt olyannyira népszerű desztináció: évente kétszázezren is felkeresték Chrissi szigetét. 

hirdetes

hirdetes

Miért zárták le a görög szigetet?

A legnagyobb probléma az, hogy a turizmus tönkreteszi az itteni egyedi növényvilágot. A hely jellegzetessége a homokos partszakaszon gyökeret bontó Chrissi-cédrus. A hatóságok miatt ezek a különleges cédrusok, amik a homokos tengerparton is képesek életet lelni teljesen tönkremennek a turizmus miatt. Pedig valóban mesések…A hatóságok szerint a turisták miatt több százéves példányok is tönkrementek sajnálatosan. Érthető így a döntés, a kis görög sziget lezárásával kapcsolatban.

Örökre lezárták a görög szigetet?

A hatóságok szerint nagyon sok fa gyökerét akarva- vagy akaratlanul is, de kitépték, valamint a nagy turista invázió kiszáradáshoz is vezetett. Jellemző volt, hogy a turisták sátraztak itt, vagy kunyhókat építettek, ennek következtében csökkentették a talajvizet, ami ahhoz vezetett, hogy a csodaszép Chrissi-cédrusok kiszáradtak. A szemétről, a felesleges jármű forgalomról pedig ne is beszéljünk… A szigeten az új szabályok szerint már nem lehet kikötni, csak csónakkal, vagy úszva lehet megközelíteni. A látogatási tilalomra addig van szükség, amíg a természet magához nem tér egy kicsit, ki tudja mennyi idő ez. Egyertértesz a hatóság döntésével? 

Te egyet értesz azzal, hogy lezárták ezt a kis görög szigetet a természet védelme értelmében?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rendezvényhelyszín

Rendezvényhelyszín hotelben   Ha rendezvényhelyszín, akkor hotel? Számtalan előnyt... Tovább

A magyar koronázási palást

A magyar koronázási palást: koronázási palást a koronázási jelvények egyike. A koronázási... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Külföld Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!