hirdetes

Budapest legkülönlegesebb utcája: izgalmas időutazásra hív a Gül Baba utca

VN, ZH

Budapest tele van kincsekkel! Én imádok Budapest különböző helyein sétálni, tekeregni, mert valahogyan mindig olyan részeken kötök ki, ahol még nem jártam, de azért akad egy-két érdekesség. Különleges boltívek, díszes épületek, különleges utcaképek, ahol érdemes egy kicsit megállni, és megcsodálni. Ha már utcaképek, akkor hagy mutassam be, az egyik legnagyobb kincset, Budapest legszebb, legkülönlegesebb, és nem utolsó sorban legmeredekebb utcáját, a Gül Baba utcát, aminek már a neve is különleges.

Gül baba utca története

A varázslatos Gül Baba utca Gül Baba türbéjéhez vezet

Maga a középkori romantika ez a varázslatos kis utca, ahol valósággal, mintha megállt volna az idő. Ha valaki szeretni kiszakadni egy kicsit a nyüzsgő Budapesti forgatagból, akkor ajánljuk neki, hogy mássza meg az egyébként a város legmeredekebb utcájaként számontartott Gül Baba utcát, és barangoljon egyet Gül Baba türbéjében. Kicsit, mintha egy másik világba csöppentünk volna, szint megfeletkezik róla az ember, hogy a fővárosi forgatag kellős közepén van, és ez a varázs egészen addig tart, amíg a türbéjébe felérve meg nem pillantja a lélegzetelállító kilátást Budapestre. Ódon házak, a meredek lépcsők, a keskeny macskaköves út, nagyon bájos, nagyon idilli, egy kicsit, mintha valaki megállította volna az idő fogaskerekét, és mintha a sok-sok száz évvel ezelőtti Budapest kacskaringós utcáján lépdelnénk.

A Gül Baba utca története

Bizonyára a te szemedet is szúrja ez a név. Hát micsoda név ez egy Budapesti utcának? Teljesen egyetértünk, csaknem olyan különleges ez a név, ami még a török hódoltság idejéről maradt, mint maga az utca. Gül Baba türbéje egy 16. században épült török sírkápolna a budapesti Rózsadombon, a Margit híd budai hídfője közelében, valósággal a város szívében. Gül Baba, más néven a Rózsák atyja, bektási dervis, azaz harcos muszlim szerzetes volt, aki 1541-ben a megszálló török sereggel érkezett Budára.

hirdetes

A legenda úgy tartja számon, hogy a város elfoglalásának ünnepén, a dzsámivá átalakított Nagyboldogasszony templomban tartott hálaadó istentiszteleten halt meg 1541. szeptember 2-án. Tiszteletére díszes temetést rendeztek, amelyen még maga I. Szulejmán szultán is részt vett, sőt a legenda szerint beállt a koporsóvivők közé is. A Gül Baba sírja fölé emelt türbét 1543 és 1548 között építtette Mehmed Jahjapasazáde, a 3. budai pasa, ide vezet fel a legendásan különleges Gül Baba utca. 

hirdetes

Itt is van egy régi kép, még 1938-ból a Gül Baba utcájáról, ha elsétáltok oda, ti is láthatjátok, hogy szinte semmit sem változott! A kép forrása: Fortepan / Boda Balázs.

A Gül Baba utca 1938-ban

Fedezzük fel a Gül Baba utcát!

Mindegy, hogy a Frankel Leó útról indulunk fel, vagy Vérhalom utcából lépcsőzünk le, az élmény csodálatos lesz! Mivel elég meredek az utca, fel kell rá készülni, hogy időnként kicsit lassítani kell a tempón, meg-meg kell állni, ami nem is baj, hiszen legalább akad idő nézelődni, maga az utca is varázslatos, az ódon házfalak, a házakról itt-ott lelógó indák, a régi cserepek, de még néha a macskakövek állásának vizsgálata is izgalmas programnak ígérkezik, illetve érdemes a kilátásra is vetni egy-két pillantást. És persze a türbét se hagyjátok ki!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ilona-vízesés

Ilona-vízesés: Az Ilona-völgyi-vízesés Magyarország legnagyobb szintkülönbségű... Tovább

Csángó népviselet

Csángó népviselet: Ősi magyar népviselet ez is, de manapság ennek „művelése”... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!