hirdetes

A Balaton Fudzsi-hegye, ahol igazi kalandornak érezheted magad: a Gulács-hegy

VN

A Gulács a Tapolcai-medence egyik tanúhegye, magassága 393 méter. Vulkanikus eredetű, bazaltból épül fel. A Balaton-felvidék Fudzsi-hegyeként is szokták emlegetni ezt a sok-sok kalandot, és csodálatos felfedeznivalókat tartogató vidéket. Indák, kidőlt fák, meredek kaptatók, ha igazi kalandor vagy, akkor semmiképpen se hagyd ki a Balaton-felvidék kellős közepének ezt a kalandos régióját, a Gulácsot!

Gulács-hegy

A Gulács-hegy

A tanúhegy földrajzi fogalom, egy felszínforma: egy terület felszínének valamilyen módon lepusztult, eredeti magasságát és rétegződését kőzetanyagának keménysége révén megőrző, elkülönülő kiemelkedés. A Balatoni Tanúhegyek egyik tagja a Gulács-hegy, ami közel sem annyira népszerű, mint a Badacsony, vagy a Szent György-hegy, pedig ez is megér egy kiadós kirándulást! A Tapolcai-medence más tanúhegyeihez hasonlóan ez is bazaltból áll. A hegyen már a római időkben is virágzó szőlőtermesztés folyt. Jelentősebb szőlőfajták az olaszrizling, a szürkebarát, a zöldszilváni, a Muscat Ottonel és a Zweigelt. A hegy neve az ómagyar Gula névből származik. Keresztury Dezső volt az, aki a hegyet először a magyar Fudzsinak nevezte.

A Gulács-hegy a magyar Fudzsi

hirdetes

A Gulács-hegy nagyon különleges, nem véletlenül kapta ezt az elnevezést. Izgalmas, kalandos, téged is vár! A hegy igazán vulkáni alakú, a csúcs felé keskenyedő formája van, ha egy kis kalandra vágysz, akkor tökéletes választás. Inkább gyakorlott túrázóknak ajánljuk, de nekik nagyon, ugyanis a tanúhegyek közül talán a legnehezebb ezt a hegyet megmászni, a terep sokszor törmelékes, és meredek, de hát néha kell egy kis kihívás!

hirdetes

Hogyan lehet megmászni a Gulács-hegyet?

A hegyet meghódítani tehát nem olyan egyszerű, aki megakarja hódítania a Gulácsot, annak fel kell kötnie a gatyáját, és a turistajelzésekre is figyelnie kell, az országos kéktúra is elhalad erre.! A Gulácsot három irányból (a Káptalantóti út felől, a Badacsony felőli Ludám-dűlőből vagy Nemesgulácsról) lehet megközelíteni. Az út során sok-sok kihívás színesíti a vállalkozó kedvű kalandorok útját: kidőlt, elvadult fák, lógó indák, helyenként az ösvényre kidőlt, hatalmas törzsek, amiken át kell mászni, igazi vadregényes időutazás! Gyerekeknek nem ajánljuk az utat, de egyébként nem kell nagyon megijedni ezektől az apróbb akadályoktól, a csodás Balatoni panoráma pedig kárpótolni fog minden erőfeszítést! Útközben lehet látni a Balatont, a Badacsonyt, a Szent-György-hegyet. Forrás, bazaltorgona, gyíkok, romos épületek színesítik a kalandos túrát a Gulácson. A túra hossza körülbelül 3 km, ami csodálatos természeti kincsek és geológiai csodák mellett vezet.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vörösmarty Mihály

Vörösmarty Mihály: Vörösmarty Mihály magyar költő, író, ügyvéd, a Magyar Tudományos... Tovább

Lecsó

Lecsó: az egyik legegyszerűbb és egyben legfinomabb szezonális ételünknek számít.A paprikás... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Kirándulás Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!