hirdetes

Sokkoló módszerrel szoktatják le a gyalogosokat a piroson való átkelésről – Nálunk is bevezethetnék…

SZ.F.

Külföldön és Magyarországon is sok gondot okoznak azok a gyalogosok, akik a piros jelzést figyelmen kívül hagyják és átkelnek az úttesten. Franciaországban egy sokkoló módszert vezettek be, amit meghonosíthatnánk mi is!

Piros lámpa és a gyalogosok

A jelzőlámpák többségét nem véletlenül helyezik el, általában veszélyes útszakaszhoz érkezik a gyalogos, a lámpa pedig a biztonságos átkelést segíti. A gyalogosok viszont sok esetben figyelmen kívül hagyják a piros jelzést, körülnéznek, majd, ha azt látják, hogy nem jön autó, átkelnek az úton. Azzal azonban nem számolnak, hogy az utca bármelyik sarkából kihajthat egy gépjármű, és már meg is történt a baj.

A francia hatóságok egy kísérletbe kezdtek, úgy döntöttek, hogy megpróbálják elmagyarázni a gyalogosoknak, miért veszélyes és helytelen a tilos jelzés ellenére elindulni. Az észérvek sajnos általában nem hatnak az emberekre, ezért az ösztönök segítéségével próbáltak hatni a gyalogosokra.

hirdetes

Az elv egyszerű volt: ha nem tudják elmagyarázni az embereknek, hogy a közlekedési szabályok megsértése veszélyes, akkor, ha megijesztik őket, akkor abból tanulnak? Érdekes kérdés, az egyszer biztos, a következő oldalon megmutatom, mi a kísérlet lényege és mi lett az eredménye!

Piros lámpa és a gyalogosok

A gyalogosok a zebrához sietnek, de a lámpa épp átváltott pirosra. A legtöbben ilyenkor megnézik, hogy jön-e autó, és ha nem, akkor sietve megpróbálnak átkelni az út túloldalára. Aztán egyszer csak egy hatalmas fékcsikorgást hallanak! A reakciók mindent elárulnak, a gyalogosok megijednek, majd keresik az autót, ami kiadta a hangot.

hirdetes

Ezt a reakciót felveszi egy kamera, majd a közelben lévő közlekedésbiztonsági plakáton viszontláthatja magát az az ember, aki a piroson sétált át a következő felirattal: „Ne kockáztassa az életét!”

Azt gondolom, hogy ezek után az összes résztvevő kétszer meg fogja gondolni, hogy átkeljen-e a zebrán a tiltás ellenére, vagy sem. Mindenesetre nagyon tanulságos módszer, szerintem sok helyen bevezethetnénk. Nézd meg a videót és a reakciókat:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Északi-Középhegység

Északi-Középhegység: Magyarország észak-keleti tájegysége. Része a Börzsöny, a Cserhát,... Tovább

Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje

Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje: Kitüntetésfajta, melyet az Állam ítél oda, az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld