hirdetes

Játékok a rég volt gyermekkorokból

Pi, ZH

Az ember az élete során valószínűleg legjobban a saját gyerekkorát szereti. Ilyenkor nincs annyi felelősség és kötelesség, de van sok játék a testvérekkel, barátokkal. Nézzük most meg, hogy anno milyen gyerekjátékok voltak a divatosak?

Játékok anno

Személy szerint én a 80-as évek szülötteként nagyon szerettem a szabadban játszani. Mindenem volt a kerékpározás és a foci- szerencsére a házunk mögött volt egy pálya ahol szó szerint reggeltől-estig tudtunk játszani és az is nagy előny volt, hogy ahol laktunk, ott anno még nem volt annyi aszfaltos út, mint manapság. Anno szüleink könnyedén elmertek engedni, hogy tekeregjünk, hiszen jó utak hiányában az autók nem tudtak száguldozni- egy veszélyforrás tehát megszűnt.
Persze az élet nem csak a foci és bicaj körült forgott, hiszen rossz időben –télen- nem ment ki szívesen még a gyerek sem. (Abba most ne menjünk bele, hogy régebben azért mennyivel keményebb teleket és havazásokat éltünk meg.)
Ha a négy fal közé kényszerültünk, mobiltelefon és internet hiányában kénytelenek voltunk máshogyan elfoglalni magunkat.

hirdetes

Nekem személy szerint elképesztően sok műanyag kiskatonám volt, melyekkel órákat tudtunk játszani testvéremmel. (Aki persze csalt, de mivel ő volt a nagyobb, ezért kvázi mindent megtehetett.)
A számítógépek akkor még nagyon kezdetlegesek voltak. Ha tudtunk egy kicsit a klasszikus Prince of Persia játékkal játszani, már nagyon boldogok voltunk. A videójátékok sem PS 5 szinten voltak, de ilyenük csak az igazán szerencsés gyerekeknek voltak.


Iskolában, a szünetekben a fogócska volt a divat, vagy az Adj király katonát. De példának okáért a számháború is népszerű volt régen, főleg táborozások során. Ezekből is látszik, hogy hihetetlen éles a kontraszt az egykori és a mai gyerekek játékok között. A mai gyerekeknek szinte felfoghatatlan, hogy volt idő, mikor egy darab ugrókötéllel, gumival, spárgával játszottunk.

hirdetes

A cikk kezdetén elhatároztam, hogy ez nem lesz egy „bezzeg” cikk. „Bezzeg a mi időnkben…”.
Sajnos az lett. Gyerekként nem szerettem, ha az idősek ilyen mondatokat mondanak. Ma meg én használom. De ez az élet rendje: mint a divat, ez is körforgásban van. Biztosak lehetünk abban, hogy 20-30 év múlva a mostani fiatalok fognak bezzegezni. Egy dolog azonban biztos: akkor is azt fogják mondani, hogy a gyerekkor az ember legszebb időszaka.

Fotók:
Fortepan / tm
Fortepan / Angyalföldi Helytörténeti Gyűjtemény
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Drégely vára

Drégely vára: a Börzsöny északi részén, Drégelypalánk és Nagyoroszi községektől... Tovább

Budapesti Történelmi Múzeum

Budapesti Történelmi Múzeum: A Budapesti Történeti Múzeum Budapest egyik legjelentősebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró