hirdetes

Gyerekkorunk retro meséi az ’50-es évektől a ’80-as évekig!

Bartók Vivien #vitalteam, ZH

Ezek a mesék mindannyiunk szívét megdobogtatják, kicsit nosztalgikus hangulatot teremtenek és felhőtlen szórakozást nyújtanak. Neked melyik volt a kedvenced? Netán az ezermester, a nagy horgász vagy Mézga Géza? Idézzük fel együtt a gyerekkorunkat meghatározó meséket!

A kedvenc retro meséink 1950-es évektől egészen a 80-as évekig!

Kisvakond (1957)

Sokunk kedvence volt a csehszlovák rajzfilmsorozat, amiben folyamatosan vártuk, hogy megszólaljanak a szereplők. De beszéd helyett maradtak a gesztikulációk és a testbeszéd. A Kisvakond karaktere nagyon szerethető volt, nem is csoda a rajzfilm nemzetközi sikere.

A rajzfilm célja tanító jellegű volt egy-egy részt illetően, ahol konkrétan egy nyuszi szülését és a Kisvakond majdnem halálos autóbalesetét dolgozták fel. Az olykor szürreális mese mégis sokunk arcára még most is mosolyt tud csalni.

Neked melyik volt a kedvenc részed?

Varázsceruza (1964)

Azt hiszem sokunk nevében mondhatom, hogy ilyen varázsceruzára vágytunk gyerekként mi is. Ennek a lengyel rajzfilmsorozatnak a főszereplője egy kisfiú és kutyája állt, akik hihetetlen kalandokon mennek végig. A problémáikat könnyedén megoldja a bűvös ceruza, ugyanis minden megrajzolt dolog megelevenedik általa. Lengyelországban annyira kedvelt mese volt, hogy még szobrot is állítottak a kisfiúról és „repülő” kutyusáról.

Mekk Elek, az ezermester (1974)

hirdetes

Mekk mester volt bizony az a szaki, aki mindenhez is értett. Legalábbis a mese indulásakor ezt gondoltuk, ami aztán gyorsan bebizonyult, hogy bizony nem így van. Nekem egyértelműen a kedvenc mesém volt, amit a mai napig fülig érő szájjal nézek. Nem is csoda a nagy siker, hiszen amilyen ügyetlen volt Mekk Elek, annyira szerethető is.

Jamie és a csodalámpa (1976)

Sok mese hátterében áll hasonló cselekmény, ám Jamie valahogy mégis sokunk emlékezetében megmaradt. A brit rajzfilmsorozat hasonlóan egy kisfiúról és kutyájáról szól, mint a Varázsceruza, csak ebben a mesében egy csodazseblámpa segítette az útját, mely a „Jó éjszakát Jamie!” után egyenesen Kakkukiába vezette.

Emlékeztek még Szám bácsira és Rezes Bandira? Imádtam!

hirdetes

Kockásfülű nyúl (1977)

A kockásfülű nyúl nem csak a mi gyerekkorunkat tette színesebbé, hanem több mint 90 ország nőtt fel a propeller fülű nyúl kalandjaira. A magyar rajzfilmsorozat az egyik legkedveltebb mese volt és fogadok, hogy neked is megvolt plüss figurában! Mindig odarepült összecsavart füleivel, ahol szükség volt rá.

Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal (1980)

A mai napig nézem Márton és a Nils Holgersson kalandjait, melyben a kisfiú tiszteletlen viselkedése miatt lett elátkozva és ezáltal igen aprócska méretű. A főcímdal még mindig itt cseng a fülemben, ugye nem csak én énekeltem úgy, hogy:

„Nils Holgerssooon ott repül már tonlúdon”?

Pityke őrmester (1981)

Végül egy magyar klasszikus rajzfilmmel zárom a listát. Pityke őrmester mindent kiszimatol és azonnal a tett helyszínén van, hű segédjével Marcipánnal. A bűnözés mindennapos, úgyhogy feladat az van bőven, de szerencsére minden rész végén megnyugodhattunk, hiszen méltó helyükre kerültek a bűnözők. Az én nagy kedvencem Szöszi kutyusa, Csusza volt, akit sosem vettek komolyan, de nem adta föl.

Íme egy kis kvíz, a retro magyar mesék gyűjteményéből:

Te hányat találtál el?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

November 1.

November 1. Őszi hagyományőrző nap, a halottak tiszteletére. Más országokban és... Tovább

Pesti Hírlap

Pesti Hírlap: A Pesti Hírlap több, egymástól független, magyarországi politikai hírlap címe... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Külföld Magyar Retró Történelem
X
Kövess minket facebookon!