notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyereknek lenni régen

hirdetes

A ’70-es, ’80-as években ilyen volt gyereknek lenni! Hiányzik neked is?

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Az én gyerekkoromban még egyedül elmehettünk a boltba, ahol frissen darálták a kávét, a szüleink nem féltettek attól, hogy elüt az autó. Ha unatkoztunk, kiléptünk a házból, vagy leszaladtunk a lépcsőkön és pár perc alatt találtunk is játszótársat, mert az egész utcát ismertük.

Ilyen volt annó gyereknek lenni

Drága játékok nélkül is boldogak voltunk, a gombfoci, a bújócska, fogócska, az ugróiskola bőven elég volt a szórakozáshoz. A falusi nagymamánál sokszor még játék sem volt, de helyette akadt számtalan gyerek, akikkel rohangálhattunk a mezőn, nyulat, békát kergetve. Bicikliztünk, a patakban fürödtünk örültünk, mikor a nagyiéknál lehettünk. Jókat nevettünk, olykor sárosak lettünk, de ez senkit sem zavart. Ha akadt egy labda, órákig eljátszottunk vele.

 

Nem kellett kijönni, ránk szólni, békésen játszottunk, mindig volt egy nagyobb gyerek közöttünk, aki ha kellett ráparancsolt a kicsikre. Minket még úgy neveltek, hogy hallgattunk a nagyobbra. Nem volt annyi féle fagyi mint ma, de a csoki, vanília, citrom, eper elég is volt nekünk. Nem hiányzott más! Mi még egy bögre kakaónak is tudtunk örülni, a legfinomabb házi édesség a tejbegríz volt, cukrozott fahéjjal/kakaóval, de mégis elégedettek voltunk.

hirdetes

 

A nagymamánál sültek a legfinomabb sütemények, nem vágytunk elegáns cukrászdákba. Egy szelet kalács, egy bögre friss tej és már boldog is volt a napunk. A küszöbön ülve a zsíros kenyér volt a legfinomabb, hol paradicsommal, paprikával, hol almával, dinnyével. Senki nem szólt ránk, ha a kertben rohangálva a fáról ettük a meggyet, eszünkbe se jutott, hogy meg kellene mosni. Virágot szedtünk a réten, kislibákat őriztünk, futkároztunk. Ha elmentünk táborozni, mi még képeslapot küldünk a szüleinknek, ami sokszor csak azután érkezett meg, hogy mi már hazaértünk, de nem bántuk.

 

Hétfőn nem volt műsor a tévében, de kit érdekelt, amikor ott volt a diavetítő? A mai fiatalok már el sem hiszik, hogy okostelefon nélkül is volt élet, pedig mi akkor egy sokkal szebb és kedvesebb világban éltünk, ahol nem leselkedett ránk annyi veszély. A lábtörlő alatt volt a lakáskulcs, mégse tört be senki. Mi még tudtuk, mi a tisztelet, a felnőtteknek illedelmesen köszöntünk, a buszon átadtuk a helyet az idősebbeknek anélkül, hogy kérték volna.

Szerinted jobb volt akkor gyereknek lenn?

Forrás: Ketkes.com

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
192 321
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
386 523
Közösség

Szótár

Szentiványi alma

Szentiványi alma: Magyarországon a szentiványi alma korabeli elterjedtségére Lippay János óta... Tovább

Fertő-táj

Fertő-táj: Magyarország és Ausztria Természeti illetve kulturális kategóriában kapta meg az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 139

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság Retró