hirdetes

Győr kincsei

LK

Kicsiny országunk több tucat olyan várossal büszkélkedik, amit nem hogy a külföldi, de a hazai utazók is ritkán érintenek felfedező túráik során. Győr kétségtelen az ilyen települések közé sorolható. Az északi határhoz közel fekvő, Budapesttől nyugatra található város megannyi építészeti és kulturális kincs otthona, ahol macskaköves utak és szűk, hangulatos utcák idézik a régi korok hamisítatlan, békés atmoszféráját. A következőkben felsoroltakból kiderül, hogy miért érdemes sokkal több figyelmet Győr városa!

Ismerd meg te is Győr nevezetességeit!

A városháza

A győri városháza az egyik első épület, amivel a városba érkezők a vonatról vagy a buszról leszállva találkozhatnak. A grandiózus épület 1900 óta működik, designját pedig egy pályázat keretei között választották ki. Aki teheti, az csodálja meg az esti, és éjszakai órákban is, mert kivilágítva teljesen más arcát mutatja, mint nap közben!

Jedlik Ányos és Czuczor Gergely szobra

A város szívében, az éttermekkel és bárokkal tarkított macskaköves utcákon kalandozva rátalálhatsz egy két személyt megörökítő szoborra. Az emlékmű Jedlik Ányos, a magyar feltaláló, természettudós, és bencés szerzetes, illetve unokaöccse, Czuczor Gergely nyelvész előtt tiszteleg.

A győri bazilika

Hivatalos nevén Nagyboldogasszony-székesegyház, a győri bazilika hófehér falai már kívülről is tekintélyparancsoló látványt nyújtanak azoknak, akik a tekergő utcák között bolyongva megpillantják a Győri egyházmegye főtemplomát.

hirdetes

A kármelita templom

Győr számos vallási épületnek ad otthont, amelyek közül jóval többet is kiemelhetnénk, de a többi épületnek így esélye sem maradna a szereplésre. Még egy példának itt van a városi kármelita templom, amely sárga designjával a Kapu tér leglátványosabb dísze.

Ismerd meg te is Győr nevezetességeit!

A Széchenyi tér

hirdetes

Habár Győr városa általában sem a külföldi, sem a hazai turisták első választásai között nem szerepel, a Széchenyi téren ritkák azok a pillanatok, amikor senki nem időzik az étterek teraszain a Szent Ignác bencés templomban gyönyörködve.

Püspökvár

A Püspökvár szintén abban a történelmi városrészben található, ahol a legtöbb eddig felsorolt látnivaló is. Az épület látványa már a város többi részéből is szemet gyönyörködtető, de aki teheti, az közelebbről is csodálja meg ezt a kivételes mesterművet.

A Győri Nemzeti Színház

Mivel a város nemzeti színháza 1978-ban épült, így élesen kilóg az eddig emlegetett épületek közül. Ez azonban senki ne tántorítson el attól, hogy meglátogassa a város központjában. Hasonlóképpen a Városházához, a színház épülete is teljesen más hangulatot áraszt magából éjszaka, amikor mesterséges fényárban úszik.

Múzeumok

A múzeumok szerelmesei nem fognak unatkozni Győrben, ugyanis a városban számos ilyen jellegű intézmény is működik. Legismertebb ezek közül a Xántus János Múzeum.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Advent

Advent: a téli, azon belül pedig a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó esemény. Advent a... Tovább

Csodabogyós-barlang

Csodabogyós-barlang: Népszerű barlangunk a Csodabogyós-barlang, mely Balatonederics közelében,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Utazás
X
Kövess minket facebookon!