notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Készítsünk házi gyrost házi pitával! – Imádni fogjátok!

hirdetes

A tökéletes házi gyros titka!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A gyrost mindenki szereti, ebben biztos vagyok, viszont sokan nem készítettek még! Én bevallom, hogy sokkal jobban szeretem azt, amit otthon eszek, mint amit a sarki kis bódéban kapok, ráadásul nem csak finomabb az otthoni, hanem egészségesebb is! Nézzük, hogyan készítheted el te is! 

Készítsünk házi gyrost házi pitával! – Imádni fogjátok!

(A képet lelkes olvasónk, Póti Szilvia készítette, köszönjük!)

 

Egy kis gyros történelem

A gírosz függőleges, forgó nyárson sütött görög húsétel, mely valószínűleg az Oszmán Birodalomból ered. Az elnevezés jövevényszó, a görög γύρος, gíroszszóból származik, amely gyakran angolos átírás szerint gyros alakban is látható. A görög elnevezés eredeti verziója, a ντονέρ a török döner („forgó”) szóra vezethető vissza; a γύρος ennek a tükörfordítása. Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként, ilyenkor különböző zöldségekkel és öntetekkel ízesítik a húst.

 

A görögöknél többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehúst használnak az elkészítéshez. Egy forgó berendezésre helyezik a húscsíkokat, és az átsült részeket levágják. Népszerű feltét a vöröshagyma, paradicsom, kígyóuborka, paprika, sült burgonya, többféle szósz és öntet, mint például a dzadzíki. Magyarországon a görög ízesítéshez hasonlóan szolgálják fel az ételt, amely kiegészülhet különböző savanyúságokkal és öntetekkel, a sült burgonya Athénbanés környékén is jellemző.

hirdetes

 

A gyros mára már szinte az egész világon elterjedt, leginkább azért, mert az egyik legegészségesebb gyorsétel! Nagyon sok mindent tartalmaz, amit egy rendes, és egészséges ételnek tartalmaznia kell, sok-sok zöldség, kevés szénhidrát, és hús! Azért az utcán árult gyros-t kezeljük némi fenntartással, ugyanis könnyedén az egyik legveszélyesebb gyorsétellé válhat. Jobb helyeken úgy csinálják, hogy tálcát tartanak a levágandó hús alá, és frissen nyesegetik le a megsült részeket. Viszont sajnos sokszor láttam már azt is, hogy nem tesznek a hús alá tálcát, hanem csak lenyesegetik, ez a hús pedig pont oda kerül, mint ahova a nyers hús leve is…Csirkés gyros esetében pedig hatalmas esélyünk lehet megenni egy szalmonellás ételt…

hirdetes

 

Éppen ezért sokkal jobb, ha mi magunk készítjük el, én jobban is szeretem, mert azt teszek bele, amit csak szeretnék, én pedig rengeteg friss, ropogós zöldséggel szeretem! Na de nem szaporítom tovább a szót, jöjjön a várva várt recept, a következő oldalon folytatom! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
174 975
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 271 615
Közösség
hirdetes

Szótár

Pécsi Ókeresztény sírkamrák

Pécsi Ókeresztény sírkamrák: Magyarország kilenc világörökségi részének egyike. A pécsi... Tovább

Pest

Pest Budapest része. A főváros ebből a két részből áll: Buda és Pest. Pest a Duna folyási... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 101

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Ételek Gasztronómia