Készítsünk házi gyrost házi pitával! – Imádni fogjátok!

A tökéletes házi gyros titka!

Sz.F.

A gyrost mindenki szereti, ebben biztos vagyok, viszont sokan nem készítettek még! Én bevallom, hogy sokkal jobban szeretem azt, amit otthon eszek, mint amit a sarki kis bódéban kapok, ráadásul nem csak finomabb az otthoni, hanem egészségesebb is! Nézzük, hogyan készítheted el te is! 

Készítsünk házi gyrost házi pitával! – Imádni fogjátok!

(A képet lelkes olvasónk, Póti Szilvia készítette, köszönjük!)

 

Egy kis gyros történelem

A gírosz függőleges, forgó nyárson sütött görög húsétel, mely valószínűleg az Oszmán Birodalomból ered. Az elnevezés jövevényszó, a görög γύρος, gíroszszóból származik, amely gyakran angolos átírás szerint gyros alakban is látható. A görög elnevezés eredeti verziója, a ντονέρ a török döner („forgó”) szóra vezethető vissza; a γύρος ennek a tükörfordítása. Az ételt gyakran pitában tálalják szendvicsként, ilyenkor különböző zöldségekkel és öntetekkel ízesítik a húst.

A görögöknél többnyire bárány-, marha-, disznó- vagy csirkehúst használnak az elkészítéshez. Egy forgó berendezésre helyezik a húscsíkokat, és az átsült részeket levágják. Népszerű feltét a vöröshagyma, paradicsom, kígyóuborka, paprika, sült burgonya, többféle szósz és öntet, mint például a dzadzíki. Magyarországon a görög ízesítéshez hasonlóan szolgálják fel az ételt, amely kiegészülhet különböző savanyúságokkal és öntetekkel, a sült burgonya Athénbanés környékén is jellemző.

A gyros mára már szinte az egész világon elterjedt, leginkább azért, mert az egyik legegészségesebb gyorsétel! Nagyon sok mindent tartalmaz, amit egy rendes, és egészséges ételnek tartalmaznia kell, sok-sok zöldség, kevés szénhidrát, és hús! Azért az utcán árult gyros-t kezeljük némi fenntartással, ugyanis könnyedén az egyik legveszélyesebb gyorsétellé válhat. Jobb helyeken úgy csinálják, hogy tálcát tartanak a levágandó hús alá, és frissen nyesegetik le a megsült részeket. Viszont sajnos sokszor láttam már azt is, hogy nem tesznek a hús alá tálcát, hanem csak lenyesegetik, ez a hús pedig pont oda kerül, mint ahova a nyers hús leve is…Csirkés gyros esetében pedig hatalmas esélyünk lehet megenni egy szalmonellás ételt…

Éppen ezért sokkal jobb, ha mi magunk készítjük el, én jobban is szeretem, mert azt teszek bele, amit csak szeretnék, én pedig rengeteg friss, ropogós zöldséggel szeretem! Na de nem szaporítom tovább a szót, jöjjön a várva várt recept, a következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

A hollóházi porcelán

A hollóházi porcelán: A Hollóházi Porcelángyár 1777-ben alakult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén... Tovább

Álmos

Álmos: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Álmos az egyik közülük. Álmos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia