notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyümölcsleves készítése

hirdetes

Imádtuk régen és ma is – A retró gyümölcsleves titka

B. Á.

Gyerekkorom szép emlékei fűződnek a gyümölcsleveshez, ugyanis nagymamám készítette a legfinomabbat belőle. Persze, kaptunk a menzán is, ami kicsit sem segített a gyümölcsleves megkedvelésében, de ma már csak a nagymamám ízeire emlékszem, imádtam, nézzük, hogyan is készül!

Gyümölcsleves készítése recepttel

Retró gyümölcsleves készítése – Mi is az a gyümölcsleves? 

A nyári hónapok kedvelt fogásai, hiszen ezek hidegen is ízletesek, így könnyebben lecsúsznak, mint egy zsírosabb húsleves. Általában habarással készülnek, amelyet kiegészíthetünk tejszínnel, vagy vaníliapudinggal is, hogy sűrűbb és ízletesebb legyen. Leginkább hidegen fogyasztandók.

Retró gyümölcsleves készítése - Hozzávalók / nagyjából 10 adag

70 dekagramm meggy, 300 gramm őszibarack konzerv, 300 gramm sárgabarackbefőtt (vagy szilvabefőtt), 2-3 darab alma, 1 darab citrom, 1 darab fahéjrúd, 1 csipet szegfűszeg, 1 teáskanál só, 2 deciliter tej, 2 deciliter tejföl (vagy joghurt), 1 darab tojássárgája, 3 evőkanál finomliszt, 3-5 evőkanál cukor (ízlés szerint), 2 liter víz.

hirdetes

Retró gyümölcsleves – Az elkészítés menete

Először is kezdjük a meggyel – ha nem konzervet használunk, akkor mindenképpen mossuk meg, nézzük át, nem-e kukacos. Én mindig ki szoktam magozni, ha befőtt, ha fáról szedett, friss – ez a legegyszerűbb módja annak, hogy át tudjuk nézni rendesen, ráadásul így elkerülhetjük, hogy ráharapunk a magokra. Az őszibarackot, a sárgabarackot és az almát vágjuk fel kockákra, a citromokat pedig karikára.

Ha mind meg van, jöhet a fazék és tegyük bele mindet. Ezután öntsük fel vízzel sózzuk meg, majd a fűszereket helyezzük egy teatojásba, és lógassuk a vízbe. Forrás után főzzük 5-6 percig. Közben a tejet turmixoljuk össze a liszttel és egy szűrőn keresztül állandó kevergetés közben csorgassuk a levesbe. Rottyantsuk össze, közben a tojássárgáját keverjük össze a tejföllel, majd apránként adjunk hozzá egy kis levest – ha pedig már kellőképp forró, öntsük a levesben és forraljunk rajta még egyet.

hirdetes

Ha megvagyunk, vegyük le a tűzről, szedjük ki a fűszereket és a citromkarikákat, végül ízesítsük cukorral. Én úgy szeretem fogyasztani, hogy már kihűlt, de ez ízlés dolga, rátok bízom, jó étvágyat kívánok mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
204
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 745 728

Szótár

Krémes

Krémes: az egyik legkedveltebb édességnek számít itthon. A krémes közkedvelt sütemény,... Tovább

Pannonhalmi Bencés Főapátság

Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete:  Kulturális örökség, mely... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Magyar Retró