hirdetes

Ne történjen meg! Mit kell tennünk, ha megszólal a légvédelmi sziréna?

VN

Tv, rádió és internet mindenkinél van, így biztosan mindenki árgus szemekkel, vagy legalább egyet legyintve menekülve a valóság előtt figyeli, hogy mi történik a szomszédos Ukrajnában. Szalagcímeken lehet olvasni a légvédelmi riadó, szükségállapot, és hasonló szavakat, amitől a borzongás is elönt minket. Ne legyen szükség erre a tudásra, de vajon mit kellene tennünk, ha hazánkban is hasonló szirénák zúgnának?

Teendők, ha megszólal a légvédelmi sziréna

Mit kell tenni, ha megszólal a sziréna?

A hivatalos álláspont szerint ezek a teendők, amennyiben meghalljuk a rendszeres szirénapróba idején kívüli riasztást:

1.    rendkívüli esemény fenyeget vagy következett be,
2.    a jelzés hangmagassága és időtartama alapján megtudhatja, milyen veszélyt jelez,
3.    ezt követően hallgassa meg a rádióban, televízióban vagy a községi (városi) hangosbemondóban elhangzó szóbeli tájékoztatást.

Mégis milyen veszélyeket jelezhet a riasztás? Többféle veszélyre is felhívhatja a riasztást, így itt az ideje, hogy tájékozódjunk ezekkel kapcsolatban. A riasztó hang jelenthet általános veszélyt, árvízveszélyt, vagy éppen a veszély elmúlását is jelezheti. Ezen jelzéseket nagyon egyszerűen és egyértelműen meg lehet különböztetni, hiszen időtartamuk nagyban eltér egymástól, illetve a hangmagasság változása, vagy változatlansága is segítheti a döntést.

•    Általános veszély: két percig tartó, váltakozó hangmagasságú szirénahang jelzi a veszélyt vagy a rendkívüli eseményt, illetve a rendkívüli esemény következményeinek lehetséges továbbterjedését.

hirdetes
•    Árvíz veszély: a hat percig tartó, egyenletes hangmagasságú szirénahang a pusztító erejű árvízveszélyt jelzi.
•    A veszély elmúlása: a két percig tartó, egyenletes hangmagasságú, ismétlés nélküli szirénahang a veszély elmúlását vagy a rendkívüli esemény következményeinek elmúlását jelzi. Ezt jellemzően a tömegtájékoztató eszközökön (televízió, rádió, hangosbemondó, internetes felületek) is kiegészítik. Ezek kitérnek a veszély keletkezésének és elmúlásának pontos idejére, a veszélyforrás azonosítására, forrására, fajtájára, veszélyeztetett terület nagyságára, és a lakosság magatartására is. 

Mi a helyzet a sziréna próbákkal?

hirdetes

Ez most valószínűleg senkit nem érdekel, de úgy kerek, ha erről is írunk. Általánoságban elmondható, hogy minden hónap második péntekjén 12:00 órakor szirénapróbát tarthatnak az elektromos szirénák esetében, ami az ország számos pontján található, évente kétszer, általában júniusban és decemberben el is végzik ezeket a próbákat. Ha az alábbiakban említette időpontokban hallunk szirénát, akkor biztosak lehetünk benne, hogy nem próbáról van szó, ugyanis ilyenkor tilos teszteket végezni:

•    az éjjeli órákban,
•    munkaszüneti napokon,
•    olyan módon, amely összetéveszthető lehet a lakosság valódi riasztásával.

Mit kell tenni, ha jön a riasztás? Hova kell menni, menni kell valahova, mit kell vinni, kell valamit vinni, milyen gyorsan kell menni? Mutatjuk a következő oldalon, hogy mik a legfontosabb teendők, ha megszólalnak a riasztók! Mutatunk egy nagyon érdekes és hasznos videót is a cikk végén!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szerencs vára

Szerencs vára: A szerencsi vár Borsod-Abaúj-Zemplén megye legfiatalabb vára. Jelenleg itt... Tovább

Márton nap

Márton nap - November 11.: Német nyelvterületről vált ismertté és ma már sok helyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország