hirdetes

Mit tegyél nukleáris robbanás eseten? Hogyan védekezz egy háborúban?

Nóra Izabella
személy gázmaszkot visel

jódtabletta

Mit csinálj, ha nukleáris robbanás közben el akarnak kapni a szabadban?


•    Először is ne nézz bele a robbanásba, mert fénye akár vakságot is okozhat.

•    Bújj el bármi mögé, ami védelmet nyújthat, majd feküdj a földre és takard el a fejed.

•    Ha a robbanás távolabb van tőled, 30 vagy kicsivel több másodperced van, mire a robbanás hulláma elér hozzád, ezért a lehető leghamarabb keress menedéket még akkor is, ha a támadás több kilométerre van tőled, mivel a radioaktív csapadékot több száz kilométerre is elfújhatja a szél. 

•    Ha kint tartózkodtál a robbanás idején, vedd le minél előbb a ruháidat és csomagold jól be őket egy nejlonzacskóba. Ezzel eltávolítható a radioaktív anyagok akár 90%-a. Ezután ha lehetséges rögtön zuhanyozz le szappannal és bő vízzel. Ne dörzsöld vagy karmold a bőröd. Mosd meg a hajadat is de figyelj rá, hogy véletlenül se használj haj-kondicionálót vagy hajbalzsamot mert megköti a radioaktív részecskéket, kizárólag szappannal vagy samponnal mosd.

hirdetes


Mi a teendő egy atomrobbanás után?


2003-ban kifejlesztett rendszert ( NAWS ), lehetővé teszi a kormány számára, hogy rádión, tévén figyelmeztessék a lakosságot egy támadás esetén. Manapság viszont már szöveges üzeneteken és a közösségi médián keresztül közlik a nukleáris bombariadót.
Egy nagy probléma a robbanások után járó radioaktív csapadék és annak bomlási ideje, ami az összes nukleáris robbanás esetén megegyező, viszont  a csapadék mennyisége a nukleáris eszköz méretétől és a talajhoz való közelségétől függően változhat. A legmagasabban ért sugárzási területeket akár egy hónapig sem lehet megközelíteni. 
A legsúlyosabb radioaktív csapadék a robbanás idejére vagy az uralkodó széljárás irányába eső területekre korlátozódik. A csapadék 80%-a az első 24 órában történik. 

hirdetes
Az érintett területeken lévő embereket néhány napon belül kiszabadulhatnak a menedékhelyekről és evakuálhatóak egy érintettlen területre.


•    Hallgasd továbbra is a rádiót, TV-t, hogy tudd hová kell menni és esetleg mit kell elkerülni.

•    Továbbá maradj távol a sugárzott területektől és ne feledd, egyik emberi érzékszerv számára sem észrevehető a sugárzás.


Végső soron pedig annyit mondanék, hogy készülj fel pszichésen, tedd stabillá gondolkodásodat és fogadd el, hogy vannak olyan dolgok, amik a befolyásod nélkül is megtörténnek. Próbálj meg nyugodt maradni, hogy tisztán tudj gondolkodni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pálvölgyi – Mátyás-hegyi-barlangrendszer

Pálvölgyi – Mátyás-hegyi-barlangrendszer: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal... Tovább

Eötvös Loránd

Eötvös Loránd: Báró vásárosnaményi Eötvös Loránd Ágoston magyar fizikus, politikus,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Külföld Magyar Magyarország Történelem