Hagyományos krumplis receptek karanténra

Hagyományos receptek krumpliból (a karanténra is)

SzSz

A burgonya vagy krumpli (ki hogyan nevezi), tartós zöldségféle, ha a pincében vagy hűvösebb helyen tároljuk. Most a karantén idejére érdemes betárazni belőle, hiszen sokféle ételt készíthetünk belőle! Lássuk!

Hagyományos krumplis receptek karanténra

A krumplit, amellett, hogy köretként is felhasználhatjuk, hiszen készíthetünk belőle: krumplipürét, krokettet, főtt burgonyát, sült krumplit, petrezselymes krumplit, egytálételek elkészítésére is tökéletes választás. A hagyományos magyar konyhában amúgy is kedvelt alapanyag, így most összeszedtük a legjobb recepteket burgonyával. 

Rakott krumpli

Mi más?! Egyszerű, de nagyszerű étel, és lényegében úgy variálhatjuk, ahogy csak szeretnénk. Nagyon gyorsan elkészíthető, emellett igen laktató, és kisebb mennyiségben nem is érdemes megcsinálni. Így az egész család számára bőven megfőzhetünk napokra előre. 

Hozzávalók

  • 1 kg krumpli
  • 6-8 db tojás
  • 1 szál kolbász 
  • 1 nagy pohár tejföl
  • vaj a jénai kikenéséhez 
  • opcionálisan: sajt, bacon

A burgonyákat megmossuk, héjastól, egészben előfőzzük, - majdnem teljesen puhára - forrásban lévő vízben. A tojásokat szintén megfőzzük, a kolbászt felkarikázzuk ujjnyi vastagságúra. Amint a tojások és a krumpli megfőtt meghámozzuk őket és szintén ujjnyi vastag szeletekre vágjuk őket. Ezután a jénait vagy kerámia edényünket kivajazzuk és elkezdjük rétegezni az alapanyagokat. Alulra krumplit teszünk, kissé megsózzuk, megborsozzuk a szeleteket. Erre jöhet egy réteg tojás, majd egy réteg kolbász. Ezután egy vékony réteg tejföl, majd újra krumpli-só, bors-tojás-kolbász, és így tovább. (Aki szereti a rétegek közé rakhat bacont is.) A rétegek tetejére krumpli kerüljön, amit kenjünk meg vastagon tejföllel, majd szórjuk meg sajttal. 180 fokon, alsó-felső sütésen addig sütjük, amíg a tejföl és a sajt meg nem pirult. 

Paprikás krumpli 

Régi hagyományos magyar étel, amit sosem lehet megunni. Gyorsan elkészíthető, laktató étel, amit akár bográcsban is egyszerűen megfőzhetünk. Személy szerint gyermekkori kedvencem. Savanyúsággal, friss kenyérrel tökéletes ebéd vagy vacsoraötlet. 

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál (mangalica) zsír
  • 100 gramm kolbász 
  • 200 gramm virsli
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • só, bors

A burgonyát megpucoljuk, kis kockákra felvágjuk, a kolbászt és a virslit pedig felszeleteljük 1-2 centis darabokra. A vöröshagymákat felkockázzuk és a zsíron üvegesre pirítjuk. Ezután lehúzzuk a tűzről és rászórjuk a pirospaprikát, majd elkeverjük. Jöhet hozzá a krumpli és a kolbász, majd ízlés szerint sózzunk, borsozzunk. Felöntjük egy kevés vízzel, körülbelül úgy, hogy pont ellepje a krumplit. Aki nem szereti túl szaftosan, az öntsön rá kevesebb vizet. Amikor a krumpli már majdnem megfőtt, dobjuk hozzá a virsliket is. Közepes lángon tetővel lefedve főzzük, amíg a krumpli meg nem puhult. 

A következő oldalon még több finom hagyományos magyar krumplis receptet találhatsz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Szótár

Kárpáti György

Kárpáti György: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Kárpáti György a Nemzet... Tovább

Aranybulla

Aranybulla: az egyik legismertebb magyar törvénygyűjtemény. Az Aranybulla szűkebb értelemben a... Tovább

Tovább a lexikonra