hirdetes

Ki találta ki, hogy állandóan tupírozzuk a hajunkat?

VN

A 80 években a tupír mondhatni alap kellék volt. Ha valaki valahogyan meg akart jelenni, jól akart kinézni, akkor annak tupíroznia kellett a haját. Mostanra a fiatalok szemében és talán a sajátunkban is kicsit nevetségesnek tűnhet, de annak idején rajongtunk érte. Ki találta ki a tupírozást, miért csináltuk? Összeszedtünk mindent a régi nagy kedvencünkről. 

haj tupírozás eredete

Tupír- a 80-as évek nagy hajdivatja

Divathullámok folyamatosan jönnek és mennek. Ahogyan a mostani fiatalokra, trendjeikre, igénytelennek tűnő, de nagyon is igényes, drága forrásból származó, szakadt ruháikra mi is ferde szemekkel nézünk, úgy néznek ők is furcsa arckifejezést vágva, mikor meglátnak egy 80-as évekbeli felvételt, fotót, plakátot, filmet, klippet, vagy magazint. Most már nem divat a fejtetőt befedő tupírhullám, de a 80-as évek fiatalsága számára nagyon is az volt. Te emlékszel még erre a hullámra, te is tupíroztad a hajad? 

Te tupíroztad annak idején, a 80-as évek környékén a hajad?

    

Mi az a tupírozás?

A tupír szószerint felborzolt hajat jelent, a kifejezés ugyanis a német német toupieren ’hajat felborzolva fésül’ szóból származik. A tupír nem más, mint időben kemény hajlakkal felállított frizura, ami jó esetben egy hétig úgy is marad, rossz esetben pedig annál is tovább, ugyanis igazi harc volt az erős lakkokat kimosni a tincsek közül. Nem lehet véletlen, hogy ebben az időben ugrott meg a petróleum fogyasztás is, a helyi szóbeszédek szerint ez segítet kimosni a hajlakkot a hajtincsek közül. Izgalmasan hangzik, ugye? Egy olyan világban, ahol olyan kímélő hajfestékek vannak, amik egyáltalán nem roncsolják a hajat, és valaki képes súlyos tízezreket fizetni a hajszerkezet ápolásáért, furcsa belegondolni, hogy a hajra milyen rongáló hatással bíró technikák voltak. 

hirdetes

Honnan ered a tupírozás?

Annak, aki a 80-as években élte fiatalságát, nagy eséllyel nem kell részletesen bemutatnunk, hogy miről is van szó, ugyanis ebben az időben nagyon is hódított ez a hajlakkos frizuradivat. Azt azonban sokan nem tudhatják, hogy nem a 80-as években, hanem még jóval ezelőtt, a 60-as évek derekán került be a hazai divatiparba ez a fodrászati technika, méghozzá a Fodrász Kisipari Szövetkezetnek köszönhetően. Egészen a 80-as évekig ebben a szervezetben tömörültek a hivatalosan „asszonyok hajviseletéért felelős szakemberek”, csak ezután lehettek maszekok a fodrászok. Ebben a szakszervezetben mesterek diktálták a divatot, és tartottak továbbképzéseket, oktatásokat, többek között tupírozásból is. Nyugaton, Amerikában már az 50-es években elkezdett hódítani a tupírozott hajtrend, de mi természetesen ebben is komolya lemaradásban voltunk.

hirdetes

Nézd végig ezt a videót bemutatja 100 év hajtrendjeit!

Tupírozás, ahogyan a sztárok csinálták

A 80-as években kicsit lazultak a határok, a zárak, és olyan világi dolgok is eljutottak hozzánk, mint külföldi videóklippek a zenebutiknak köszönhetően, és a nyugati trendek a Magyar Ifjúság lapban. Madonna, Cyndi Lauper, Bonnie Tyler és az ők stílusa került lefrektorfénybe, és természetesen a tupírok sem kerülték el a fiatalok figyelmét. A magyar sztárok, többek között Zoltán Erika is elkezdte a külföldi trendeket, tupírozott hajakat követni. 1986-ban pedig egy újabb mérföldkő érkezett a Wella nyugati fodrászat nagyágyújának formájában, akik a Budapest Sportcsarnokban mutaták be a jövő legnagyobb hajdivatait. Erre rá egy évvel pedig hazánkban tartották a fodrász Európa-bajnokságot bajnokságot. Ezek mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a tupír híre a legtávolabbi vidéki fodrászatba is eljusson. 
 

Forrás: Kép: Fortepan / MHSZ

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szemlő-hegyi-barlang

Szemlő-hegyi-barlang: A Szépvölgy és a Rózsadomb alatt rejtőző nagy fővárosi... Tovább

Dagály fürdő

Dagály fürdő: Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda, röviden Dagály fürdőt... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Szórakozás Történelem
X
Kövess minket facebookon!